Индустрија еврозоне дотакла дно у априлу

ЛУКСЕМБУРГ: Индустријска производња у еврозони забележила је у априлу највећи пад, дотакавши дно, јер је због пандемије корона вируса у читавом региону била обустављена производна активност, према данашњим статистичким подацима.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Статистичка агенција Европске уније, Евростат, саопштила је да је индустријска производња у 19 земаља чланица монетарног блока пала за 17,1 проценат у априлу на месечном нивоу, а на међугодишњем за 28 посто, највише од 1991, када је почела да се води ова евиденција за еврозону, преноси Ројтерс.

Међу секторима, највише су страдали производња трајне робе за широку потрошњу с падом од 28,9 одсто на месечном нивоу и од 47,7 процента на годишњем, као и производња капиталних добара, где је месечни пад износио 26,6 а међугодишњи 40,9 посто.

Највећа привреда еврозоне, Немачка, забележила је пад индустријске производње у априлу од 30,2 процента на годишњем нивоу, док су Француска и Италија, друге две најјаче економије у блоку, регистровале још већи пад у износу од 34,9, односно 42,5 посто, респективно.

Индустрија у четвртој највећој економији, Шпанији, потонула је за 34,3 процента.

Најмања економија зоне евра, Луксембург, прошла је најгоре, будући да се њена индустрија стропоштала за 43,9 посто у априлу,

Ирска је била једина земља у 27-чланој Европској унији која је у посматраном месецу остварила раст производње за 5,5 одсто међугодишње.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести