Иницијатива за ослобађање дониране хране и робе од ПДВ-а

БЕОГРАД: Коалиција за доброчинство, НАЛЕД, Банка хране - Београд и Грађанска иницијатива, доставиле су Министарству финансија предлог за проширење мере ослобођења од плаћања ПДВ-а на храну, робу широке потрошње и услуге које се донирају јавном сектору и непрофитним организацијама за подршку социјално угроженим категоријама становништва.
dinar
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у саопштењу, Фондација Ана и Владе Дивац, Траг Фондација, Смарт Колектив, Цаталyст Балканс, Српски филантропски форум и Форум за одговорно пословање, НАЛЕД, Грађанске иницијативе, Банка хране, Фонд Б92 поднели су ову иницијативу, јер важећа Уредба о фискалним погодностима и директним давањима не препознаје поменуте групе као кориснике донација ослобођених од ПДВ.

“Узимајући у обзир очекиване дугорочне ефекте пандемије, организације предлажу да се мера ослобађања плаћања ПДВ примени на све испоруке робе и услуга од дана увођења ванредног стања па све до 31. октобра 2020. године и да се она односи на све донације које обвезници ПДВ упућују непрофитним организацијама, локалним самоуправама, другим државним органима, социјалним и јавним институцијама које широм Србије помажу угроженом становништву и доприносе сузбијању последица епидемије корона вируса”, каже се у саопштењу.

Како наводе, таква мера би омогућилоа да се повећа обим донација, прошири број грађана који би добили помоћ док би донаторима било значајно смањено администрирање тако да би донирање било ефикасније.

Подсећају да су ове организације поздравиле доношење Уредбе којом су од плаћања ПДВ изузети обвезници ПДВ који без накнаде стављају на располагање добра и услуге, али искључиво Министарству здравља, РФЗО-у и здравственим установама у јавној својини.

Друштвено одговорне компаније окупљене у чланству НАЛЕД-а донирале су од почетка кризе више од два милиона евра за подршку борби против ЦОВИД-19 и улагање у приоритете као што је набавка медицинске опреме

Реч је донацијама које су реализоване у сарадњи са Привредном комором Србије и бројним филантропским организацијама, као и путем НАЛЕД- платформе која је помогла да више од 30 општина и градова добије преко потребну подршку у виду хране, заштитних средстава и ИТ опреме, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести