Из Сомбора снабдевају немачке ауто-гиганте

Иако је имала своје операције у Србији још од 2011. године, словеначка фирма „Силико“ је пре две године из оближњих Оџака преселила свој погон „Гума С“ у напуштене погоне сомборске фабрике обуће „Борели“, да би у далеко бољим условима наставила производњу делова за ауто-индустрију, али и делове за вешмашине и сушилице, односно белу технику.
д
Фото: Dnevnik.rs

По речима директора сомборске фирме Уроша Кравоса, од три машине, колико их је било на почетку пословања, производња техничке гуме за ауто-индустрију обавља се данас на 14 машина, и то није крај пошто је недавно из Аустрије стигла још једна, а план је да их до краја године буде укупно 19.

Тренутно око 100 запослених у производњи, због технолошког процеса, ради у четири смене, а производња се прекида једино за време државних празника.

Кравос каже да је једини проблем недостатак квалификоване радне снаге, и наглашава да ће у наредном периоду, због проширења производње, бити потребно знатно више радника.

План је да се у овој години произведе чак 23 милиона комада техничке гуме намењене ауто-индустрији, односно за гиганте као што су Бе-Ем-Ве, Мерцедес, Ауди и Фолксваген

– Потребно нам је још тридесетак радника, пошто имамо велике планове за наредне три године, за које је пројектовано повећање броја запослених на 200 до 230, чиме ће „Гума-С“ постати једна од већих фирми у Сомбору – каже Кравос, и додаје да је највећи домаћи купац производа од гуме за белу технику предузеће „Тики“ из Старе Пазове. – Производе сада испоручујемо у Словенију, одакле се они дистрибуирају у Немачку, Француску, Чешку, Словачку и Кину.

Овде истичу да су прошле године успели својим квалитетом, осведоченим ових дана и добијањем сертификата ИСО ТС 16949, да стекну поверење једног гиганта, чувеног немачког произвођача аутомобила Бе-Ем-Ве, па ће се од 2023. године у Сомбору обављати монтажа појединих делова за њихову нову серију 7, а производи ће се испоручивати директно за ту немачку фирму. У току прошле године производња је повећана 50 одсто у односу на 2018, а план је да се у овој години произведе чак 23 милиона комада техничке гуме намењене ауто-индустрији, односно за гиганте као што су Бе-Ем-Ве, Мерцедес, Ауди и Фолксваген.


Плате редовне

Како каже Урош Кравос, зараде свих запослених се редовно исплаћују. Он такође тврди да су оне око 10-15 одсто веће од просечних зарада на овом подручју.


Због насушне потребе запошљавања нових радника, сваке среде у „Гуми С“ се воде разговори са заинтересованима за рад у тој компанији па су, након организоване обуке и пробног рада, четири Сомборца, посредством овдашње филијале Националне службе за запошљавање, недавно прошла обуку, а у складу са законском обавезом, запослене су и особе с инвалидитетом.

М. Мћ

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести