Извоз у Кину рекордан, све више компанија заинтересовано за то тржиште

БЕОГРАД: Извоз робе из Србије у Кину у 2022. достигао је рекордних 1,2 милијарде долара и све већи број домаћих компанија види перспективу у извозу у ту земљу, изјавио је министар трговине Томислав Момировић након састанка са кинеском пословном делегацијом коју предводи директор Трговинског бироа града Нингбоа Џанг Јан.
izvoz/pixabay
Фото: izvoz/pixabay

Момировић је оценио да се извоз робе у Кину повећава из године у годину, саопштило је Министарство трговине.

Кинески град Нингбо намерава да увезе робу у вредности од више милијарди долара из земаља Централне и Источне Европе, што је огромна шанса за компаније из Србије, рекао је он.

Оценио је да је састанак са пословном делегацијом тога града био врло продуктиван.

Радују и информације да се кинеске провинције све више отварају за сарадњу са Србијом и све већи број домаћих компанија види перспективу у извозу у Кину – посебно за производе широке потрошње и прехрамбене производе, рекао је Момировић.

Момировић, који је на челу српског дела Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са Кином, рекао је да ће посебан акценат ставити на то да што више српских компанија буде присутно у Кини и има прилику да представе своје пословање и производе.

Данас смо начинили још један велики корак како би се на предстојећем 'Сајму инвестиција и трговине земаља Кине и Централне и Источне Европе' у Нингбоу међу компанијама из Пољске, Словеније, Чешке, Словачке појавиле и српске компаније, рекао је он.

Оценио је да је то феноменална прилика да домаћи производи буду представљени кинеском тржишту, за повећање извоза у Кину, као и постављање снажних темеље и ојачања веза српских и кинеских компанија уочи потписивања Споразума о слободној трговини.

У делегацији града Нингбо били су генерални директор Бироа за трговину Зханг Иан, заменик директора Бироа за пољопривреду Мао Лихонг, заменик генералног директора компаније Ning Shing Holdings So. Ltd Jiang Jiawun, директор Канцеларије за спољне послове Нингбоа за Европу и Африку Ие Кејун као и неколико привредника из сектора трговине и логистичких пословима.

       

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести