Извршена 10-милионита трансакција у Систему инстант плаћања

БЕОГРАД: У Систему за инстант плаћања Народне банке Србије данас је извршена десет милионита трансакција.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Како се прецизира у саопштењу НБС, трансакција је реализована у 10 часова, 45 минута, и 55 секунди.

За 15 месеци, откако је почео са радом Систем за инстант плаћања, вредност реализованих трансаксија достигла је 123,7 милијарди динара.

Број реализованих трансакција у последњем кварталу 2019. године знатно је повећан у односу на прва три квартала исте године.

Раст броја и вредности трансакција нарочито је уочљив у децембру 2019. године и јануару 2020. године, када је укупан број реализованих плаћања прелазио 1.500.000 трансакција месечно, што показује да грађани и привреда све више препознају предности овог система, истичу из НБС.

Такође указују на то да је месец са највећим бројем плаћања од почетка рада система био јануар 2020. године, са рекордних 1.536.783 плаћања, иако је за овај период карактеристичан мањи број плаћања у односу на друге месеце у години.

Инстант плаћања се тренутно могу извршити путем електронског и мобилног банкарства, као и подношењем платних налога на шалтерима пружалаца платних услуга.

НБС у сарадњи са банкама спроводи финалну фазу имплементације инстант плаћања на продајним местима (тренутно се спроводи пилот продукција) и очекује се да ће, када банке у наредном периоду овај сервис понуде свим својим корисницима, тренд раста броја плаћања иницираних путем Система за инстант плаћања бити додатно интензивиран.

Наведена статистика и анализа рада указују да ће Систем за инстант плаћања додатно допринети развоју тржишта безоготовинских плаћања у земљи, наводи се у саопштењу.

Из НБС подсећају да су, у циљу стварања услова за примену иновативних сервиса у области платних услуга, успоставили Систем за инстант плаћања који омогућава готово тренутни пренос новца, било где и било кад. Овај систем омогућава грађанима и привреди да своја плаћања извршавају 24 часа дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години.

Једна од главних предности инстант плаћања у односу на друге безготовинске платне инструменте (нпр. платне картице) јесте то што су примаоцу средства расположива у року од свега неколико секунди од иницирања трансакције. Коришћењем платних инструмената за инстант плаћања могуће је извршити плаћање према свим физичким и правним лицима са рачуном у било којој банци на територији Србије, као и према државним органима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести