Јапанци поставили нове стандарде: РАДИЋЕ ДО СМРТИ

У Јапану расте потражња за радно способним сениорима – прошле године у Земљи излазећег сунца радило је 6,39 милиона радника старијих од 65 година, док је запослене који су крочили у осму деценију живота у својим редовима имало чак 39 одсто јапанских компанија, разлог – нема ко да ради.
1
Фото: Twitter/screenshot

Према подацима јапанског Министарства здравља, рада и социјалне политике, прошле године чак 39 одсто јапанских компанија је запошљавало раднике старије од 70 година.

Тај проценат је на узлазној путањи већ пуних десет година. Јапанска влада законски је пружила прилику компанијама да укину старосну границу за одлазак пензију ако то желе – опција коју су неке од њих и изабрале, тако да има оних које ангажују и раднике старије од 80. То се нарочито односи на продавнице и угоститељске објекте.

Основни разлог за висок проценат сениора који данас раде у Јапану су старење популације услед више деценија ниског наталитета и смањивање популације у радном добу (од 15 до 64 године). Наиме, у Земљи излазећег сунца близу 30 одсто популације је старије од 65 година – демографско мерило које јапанску популацију чини најстаријом на свету.

По подацима Министарства за земљу, инфраструктуру, саобраћај и комуникације, у Јапану је у 2022. години радило 6,39 милиона људи старости 65 и више година, што је 10,6 одсто укупне радне снаге те острвске земље. Поређења, ради та пропорција у САД износи седам, а у Немачкој само четири одсто.

Најчешћа опција коју бира највећи број фирми у Јапану је пензионисање радника у 65. години, али влада и медији у тој острвској земљи, с обзиром на све боље здравствено стање старих и чињеницу да се животни век продужава, све више говоре о томе да ће људски век ускоро бити 100 година и да ће, ако се не подигне старосна граница за одлазак у пензију са садашњих 65 година, становници проводити више (непродуктивних) деценија у пензији, што је велики изазов за пензиони и здравствени систем државе.

Проблем смањења и недостатка радне снаге јапанска влада, осим охрабривањем фирми да подигну старосну границе за одлазак у пензију или поново запосле здраве пензионере, настоји да реши и повећаном аутоматизацијом и роботизацијом производње и услуга, већим укључивањем жена на тржиште рада и слободнијим увозом стране радне снаге.

Треба рећи и да Јапанци већ деценијама уживају дуг просечни животни век и по том мерилу традиционално заузимају једно од прва три места на свету. Тренутни просечни животни век за мушкарце у тој далекоисточној царевини је 81 година, а за жене 87.

Последњих пар година, међутим, тврде јапански стручњаци, достигнут је плафон када је у питању ангажовање домаће женске радне снаге, док велики пад јена у односу на долар и евро све више отежава запошљавање странаца – они по правилу желе да привређују у Јапану и шаљу новац породицама у својим земљама, али плате у Земљи излазећег сунца све више доживљавају као непривлачне.

Бизпортал

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести