Јелен: Светска економија и даље под ризицима, али изгледи бољи

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да је и даље обазрива у погледу негативних ризика са којима се суочава светска економија, имајући у виду рат у Украјини и притиске на банкарски сектор, али да су свеукупни изгледи ипак бољи.
j
Фото: Tanjug (AP Photo/Susan Walsh)

Она је одбацила упозорења Међународног монетарног фонда о већим ризицима повезаним са финансијским тензијама, пренео је Ројтерс.

Када је реч о нешто неповољнијој прогнози светског раста ММФ-а за 2023. годину, која упозорава да би распламсавање превирања у финансијском систему могло да смањи производњу на ниво близу рецесије, Јелен је рекла да треба имати позитивнија очекивања.

Нисам видела доказе који указују на смањење могућности подизања кредита, упркос пропасти појединих банака прошлог месеца, иако је и то била могућност, нагласила је она.

Истиче да је амерички банкарски систем остао здрав, "с јаким позицијама капитала и ликвидности, а да је светски финансијски систем отпоран због значајних реформи спроведених након финансијске кризе 2008. године".

Америчка економија очигледно има изузетно добре резултате, рачунајући наставак отварања солидног броја нових радних места, инфлацију која се постепено смањује, све упадљивију потрошњу, рекла је она.

Додала је да стога не очекује пад економије, иако то остаје ризик, али сматра да је светска економија на бољем месту него што се предвиђало прошле јесени, са стабилизованим ценама енергије и хране, док притисци у ланцу снабдевања настављају да опадају.

Ограничење цене руске нафте помогло је стабилизацији светских енергетских тржишта и истовремено смањило примарни извор прихода Русије, рекла је она, додајући да ће окончање рата бити највећа помоћ за светску економију.

           

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести