Камата на кредите привреди нижа 0,5 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије донео је на ванредној седници одлуку којом банкама омогућава да одобравају привредницима динарске кредите у оквиру гарантне шеме по још повољнијим, нижим каматним стопама.
U pogonu auto-industrije Foto: arhiva Dnevnika
Фото: У погону ауто-индустрије Фото: архива Дневника

Извршни одбор је, како се прецизира у саопштењу, донео Одлуку о допуни Одлуке о каматним стопама које НБС примењује у поступку спровођења монетарне политике.

“Овом одлуком омогућава се да динарски кредити које банке одобравају клијентима у оквиру Гарантне шеме, у складу са Уредбом о утврђивању гарантне шеме као мере подршке привреди за ублажавање последица пандемије болести ковид-19, буду још повољнији”, наводи се у саопштењу НБС.

Додаје се да је циљ ове мере НБС да допринесе неутралисању негативних економских ефеката пандемије Ковид-19 и да обезбеди додатни импулс економском расту. Применом ове мере НБС, кредити у динарима у оквиру Гарантне шеме биће још повољнији, што би требало да подстакне тражњу предузећа за кредитима и да уједно има позитиван ефекат на бржи раст БДП-а, односно опоравак економије у кратком року, поручују из НБС.

Како се објашњава, НБС ће банкама које клијентима одобравају динарске кредите из Гарантне шеме по нижим каматним стопама од максималне стопе из Уредбе плаћати тзв. стопу ремунерације по каматној стопи која је за 0,50 процентних поена виша од стандардне стопе ремунерације (која се плаћа на износ издвојене обавезне резерве у динарима и која тренутно износи 0,10 посто).

Услов да банке остваре право на ову „повлашћену“ стопу ремунерације јесте да својим клијентима одобравају динарске кредите из Гарантне шеме по каматној стопи која је за најмање 0,50 процентних поена нижа од максималне каматне стопе прописане Уредбом за кредите одобрене у динарима (једномесечни Белибор+2,5 п.п.).

На овај начин, НБС ће банкама надоместити смањење каматне стопе на динарске кредите у оквиру Гарантне шеме у износу од 0,50 процентних поена, а банке ће, у складу са својим пословним политикама моћи да их одобравају по повољнијим условима.

У условима ниске и стабилне инфлације и ниских инфлационих очекивања, ова мера, како истичу из НБС, представља подршку спровођењу економске политике Владе Србије и даје ефикасан стимуланс банкама да интензивирају кредитну активност према привреди по још повољнијим условима.

      Д. Млађеновић

 

Приближавање зајмовима у еврима

Ова мера омогућава да се стопе на динарске кредите из Гарантне шеме приближе каматним стопама на кредите у еврима одобрене у складу са истом Гарантном шемом, што погодује динаризацији и стабилности финансијског сектора.

Банке ће имати обавезу да извештавају НБС о износу кредита из Гарантне шеме које одобравају са „повластицом”, као и о каматним стопама на те кредите, чиме се обезбеђује контрола функционисања овог механизма, пише у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести