НБС: Очекујемо да што већи број банака примени олакшице

БЕОГРАД: Нови прописи Народне банке Србије (НБС), који банкама омогућавају да јефтиније рефинансирају кредите грађанима и одложе исплату до 24 месеца, почињу да се примењују од данас, а представница Сектора за контролу пословања банака у НБС Марија Угрчић каже да је реч о препоруци банкама, не обавези, те да ће банке саме према својој пословној политици процењивати ко ће добити олакшице.
krediti Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Угрчић је за ТВ Пинк прецизирала да се те одлуке НБС односе на потрошачке, готовинске и остале кредите који су одобрени физичким лицима који су се задужили пре 18. марта ове године, али да се не односе на стамбене кредите, нити на минусе по текућем рачуну.

Одлуке које је НБС донела на последњој седници Извршног одбора 9. јула, нису обавезујуће за банке, оне представљају регулаторни подстицај за банке, да одобре рефинансирање или продужетак отплате последње рате кредита за клијенте који су се задужили пре 18. марта, рекла је Угрчић.

Истиче да те одлуке НБС важе за све банке, а да је, додаје, на свакој банци да у складу са својом кредитном политиком, проценом ризичног профила банке и каталогом производа понуди клијентима кредитне олакшице.

Угрчић саветује грађане да се распитају на интернет презентацијама банака у вези са актуелном понудом олакшица и додаје да НБС очекује да ће банке у што краћем року и што већем броју применити олакшице.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести