Казна ЕУ од милијарду долара немачким произвођачима возила

БРИСЕЛ: Европска комисија је изрекла данас новчану казну од милијарду долара највећим немачким произвођачима аутомобила, наводећи да су се тајно договарали да ограниче развој и увођење аутомобилских система за контролу емисије гасова.
voznja automobil pix
Фото: Pixabay.com

Дајмлер, БМВ, Фолксваген, Ауди и Порше избегли су да учествују у конкурентској утакмици с технологијама за ограничавање загађења ваздуха из аутомобила на бензински и дизел погон, саопштила је ЕК, преноси агенција АП.

Дајмлер није кажњен јер је Комисији открио постојање картела.

Шефица антимонополског регулатора ЕУ Маргрет Вестагер изјавила је да су те компаније, иако су имале технологију за веће смањење штетних емисија од прописаних лимита и избегавале учешће у конкурентској утакмици у тој области чиме су ускраћивале потрошачима шансу да купују аутомобиле који мање загађују животну средину.

„Фабрике се међусобно такмиче и када је у питању смањење емисије угљеника из аутомобила. Ови произвођачи су намерно избегавали надметање с филтерима за боље пречишћавање него што то захтевају ЕУ стандарди о емисији. И то су чинили упркос томе што је одговарајућа технологија доступна. Та њихова пракса је нелегална", рекла је Вестагер.

Ово је први пут да је Европска комисија изрекла новчане казне због кочења и неучествовања у технолошком развоју, а не због уобичејаних случајева као што је договарање цена.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести