РУСИМА СЕ УЛАГАЊА БРЗО ВРАЋАЈУ У Србији прошле године регистровано 9.000 предузетника и фирми с руским учешћем

У Србији је прошле године регистровано 9.000 индивидуалних руских предузетника и фирми с руским учешћем, показују подаци локалних пословних консултаната које је пренео Комерсант.
e
Фото: Pixabay.com

У 2022. години је забележено 6.000 нових регистрација у Србији, док је њихов број у 2021. години износио мање од 2.000.

Главни фактори за покретање руског бизниса у Србији су близина Европске уније, пријатељски однос према Русима и релативно кратак, трочасовни лет од Москве до Београда.

Према речима руских предузетника, процес регистрације предузећа или индивидуалног предузетника сличан је руском, али траје дуже, око два месеца.

Сувласник ланца популарних руских кафића у Београду Анатолиј Побожев је изјавио да се почетно улагање од око 10.000 евра вратило за осам месеци.

Он се пожалио на проблеме са набавком материјала, а сличне проблеме пријављују и руски салони лепоте.

У протекле две године Руси су у Србији отворили и вртиће, књижаре или козметичку производњу, али ИТ стручњаци су били најактивнији у развоју тржишта, а српске власти им пружају више погодности.

Руси као предност српског тржишта наводе низак порез на доходак од 15 одсто, као и присуство великих транспортних коридора који пролазе кроз Србију и привлаче компаније које се баве логистиком.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести