Кина све значајнији трговински партнер Србије

БЕОГРАД: Србији је понуђено почасно место на Шангај Експо, великом годишњем Међународном сајму извоза, у новембру ове године, рекао је данас председник Александар Вучић.
peking kina pix
Фото: Pixabay.com

Кина се, истакао је, убрзано приближава трећем месту на листи највећих спољнотрговинских партнера Србије, а у кратком времену биће и у конкуренцији са Немачком, која је највећи спољнотрговински партнер наше земље.

У прилог томе, изнео је податке да је прошле године забележена највећа спољнотрговинска размена са Кином у висини од 2,8 милијарде долара, што је 25 одсто више него 2018. године.

Те, 2018. године је, каже, забележен четири пута већи раст у односу на 2012. годину.

“А, у прва три месеца ове године имамо увећање у односу на најбољу, 2019. годину, за чак 237 одсто”, нагласио је Вучић после разговора са кинеском амбасадорком Чен Бо.

Вучић је пренео и да је Србији понуђено почасно место на Шангај Еxпо, великом годишњем Међународном сајму извоза, у новембру ове године.

“Србија је то прихватила и уверени смо да ћемо на најбољи начин моћи да представимо земљу”, рекао је Вучић.

Такође, навео је да је са кинеском амбасадорком разговарао о текућим инфраструктурним пројектима, индустрији, и поново изразио захвалност ХБИС-у и Зиђину, који каже, одлично раде, а Зиђин “држи исток Србије”.

“Разговарали смо како да додатно оснажимо односе и како да еконосмки и даље развијамо своје”, рекао је Вучић.

Најавио је и да ће ускоро бити одржана видео конференција између националих координатора у оквиру сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе “17+1”.

Вучић је рекао да ће на тој конференцији учествовати, у “здравственом делу” и министар здравља Златибор Лончар, јер је, каже, област здравства сада од највећег значаја и интереса и Европе и Кине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести