Кинеска компанија Леју робот тражи партнере у Србији

БЕОГРАД: Више од 300 компанија, институција и инвестиционих фондова из Кине учествује на дводневној конференцији Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе (ЦЕАЗ) о сарадњи у области иновација, а међу њима је и кинеска компанија ''Леју робот'' која тражи партнере у Србији.
l
Фото: Tanjug

Ванг Сонг из компаније ''Леју робот'', чији су роботи (Аелос) данас плесали на отварању конференције, каже за Тањуг да та фирма прави, развија и продаје тзв.хуманоидне роботе не само у Кини, већ и у иностранству, те да траже партнере и сараднике и у Србији.

Желимо да понудимо наше роботе, софтвере и хардвере и у Србији која је, иначе, центар региона Балкана, има одличан географски положај, повезана је са свим деловима света - Европом, Блиским истоком, Азијом и Африком, објашњава Ванг зашто је ''Леју робот'' у потрази за партнерима у Србији.

Ванг наводи да роботи те компаније имају разне намене и да се њима може управљати даљинским управљачем, али и путем телефона.

Хуманоидни роботи, каже, могу да се програмирају за различите ствари -подучавају таи-чи, плешу, певају и разговарају са људима.

Ванг није довољно упознат са ИТ индустријом у Србији, али наводи да је на интернету сазнао да је у Србији велики број послодаваца и запослених у ИТ сектору.

Видео сам и да су они конкурентни европским ИТ стручњацима, каже Ванг и додаје да је први пут у Србији и да је одушевљен Београдом.

У оквиру четврте конференције Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе (ЦЕАЗ) одржава се привредна конференција на којој учествују компаније, универзитети, институције и инвестициони фондови из Кине и земаља ЦИЕЗ, а на којој се представљају најсавременија достигнућа у области иновација, дигитализације, вештачке интелигенције, роботике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести