Кинези преузели и компанију која истражује злато у Бору

БЕОГРАД: Кинеска компанија Зиђин, која је нови већински власник РТБ Бор, постала је и нови власник канадске компаније Невсун која има право истараживања налазишта бакра и злата у Србији. 
rudari povrsinski kop pixabay
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Кинеска команијА, наиме, саопштила је данас да је понуда за куповину свих емитованих акција и акција у оптицају компаније Невсун била успешна. 

Невсун се, иначе, бави прерадом тешких метала и у Србији послује преко компаније Ракита експлорејшн. 

Тренутно Невсун реализује пројекат Чукару Пеки у Бору, а реч је о налазишту бакра светске класе. 

Компанија Невсун још управља и рудником Биша у Еритреји, који производи бакар и цинк. 

Акционари Невсуна су до крајњег рока, а то је био 28. децембар, продали скоро 90 одсто од укупног броја акција компаније, а Зиђин је, преко своје подружнице, преузео све депоноване акције и за њих ће платити 1,66 милијарди КАНАДСКИХ долара. 

"Веома смо задовољни што смо купили Невсун и наставићемо да одржавамо чврсто опредељење компаније у примени безбедних, ефикасних и одрживих пракси у рударству", изјавио је Цен Фјингхе, председник компаније Зиђин, додајући да та компанија у оквиру пројекта Чукару Пеки намерава врло брзо да развије Горњу зону и уведе је у производњу што пре. 

Зиђин је, иначе, продужио период који је на располагању акционарима Невсуна да понуде своје преостале акције у оквиру понуде за 10 дана, до крајњег рока који истиче 7. јануара 2019. године, по истој цени, наводи се у саопштењу за медије, где се наводи и да према прелиминарној економској студији вредност лежишта код Бора процењује се на око седам милијарди долара. 

Као олакшавајућа чињеница наводи се да би близина погона за прераду руде у РТБ Бору и нова најсавременија топионица изграђена у кругу тог предузећа додатно утицали на ниже цене вађења и прераде руде из лежишта Чукару Пеки. 

Како се наводи, од експлоатације рудника држава Србија убирала би пет одсто нето прихода таксе за коришцење минералних сировина и додатних 15 одсто на име пореза. 

Невсун Рисорсиз је власник 100 одсто права на истраживање високо рангираног пројекта бакра Чукару Пеки - Горња Зона и власник је 60,4 одсто права на истраживање Чукару Пеки - Доња Зона у Србији. 

Чукару Пеки - Доња Зона је заједнички подухват са Фрипорт-Мекморан Екплорејшн Корпорејшн (Фрипорт) који тренутно поседује 39,6 одсто права на истраживање, а након завршетка студије изводљивости Невсун Рисорсиз Лтд ће поседовати 46 одсто права на истраживање, а Фрипорт 54 одсто. 

Невсун генерише прилив готовине од рудника бакра и цинка Биша у Еритреји који је 60 одсто у власништву компаније. 

Зиђин Мајнинг Груп Ко. Лтд. је основана 1993. године са седиштем у Фуђиену и водећа је глобална рударска компанија специјализована за истраживање и развој злата, бакра, цинка и других минералних сировина. Компанија управља широким портфолијом, који се првенствено састоји од злата, бакра, цинка и других метала кроз инвестиције у Кини и иностранству у више од девет земаља. 

Компанија је присутна на берзама у Шангају и Хонг Конгу са тржишном капитализацијом од приближно 10 милијарди америчких долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести