Кисић Тепавчевић: За активне мере запошљавања 5,7 милијарди динара

БЕОГРАД: За активне мере запошљавања за ову годину је обезбеђено 5,7 милијарди динара и планирано је да се у програме активних мера њих укључи 18.225 незапослених, од којих нешто више од 2.000 чине особе са инвалидитетом.
kisic
Фото: Танјуг (видео)

Ово је данас након потписивања Споразума о учинку Националне службе за запошљавање (НСЗ) за 2021. годину са директором НСЗ Зораном Мартиновићем, изјавила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима овај новац и мере које ће њиме бити финансиране, помоћи ће да се побољшају околности за долажење до посла.

"То нам је посебно важно у ситуацији када је због пандемије изазване коронавирусом, угрожено свако тржиште па и тржиште рада", рекла је она уз оцену да је за очекивати да као и прошла и ова година буде тешка.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је навео да су међу важним активностима које ће НСЗ ове године спроводити и подстицаји који ће нудити послодавцима и незапосленима на евиденцији Националне службе.

"Управо данас смо расписали широк сет јавних позива, укупно 13 различитих програма и мера које ћемо понудити као подстицај привреди и незапосленима. Већина тих позива ће бити отворена до 30. новембра", навео је Мартиновић.

Додао је да ће један део програма, као што је програм самозапошљавања, за оне који желе да започну сопствени бизнис, као и програм јавних радова, бити отворен до почетка маја.

"Позвали смо локалне самоуправе да конкуришу са својим средствима и да удруже средства са Националном службом. Очекујемо да поред ових 5,7 милијарди динара из републичког буџета, локалне самоуправе из својих буџета издвоје још око 900 милиона динара", рекао је он.

Истакао је да су одређене и категорије незапослених које ће бити обухваћене овим подстицајима, а то су теже запошљиве групе, као што су млади до 30 година, старији од 50 година, особе са инвалидитетом, Роми, неквалификовани, затим људи који су дуже време на евиденцији НСЗ, жртве породичног насиља и слично.

" Верујемо да ћемо поред овог броја од 18.225 који би требало да се финансира из централног будзете, уз помоћ средстава из локалних буџета успети да обухватимо још један значајан број људи",рекао је он.

Оценио је да се и на овај начин доприноси одржавању економске стабилности и стабилности на тржишту рада.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести