Влада усвојила Стратегију запошљавања за период 2021-2026

БЕОГРАД: Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године усвојена је на данашњој седници Владе Србије, а циљ је успостављање стабилног и одрживог раста запослености заснованог на знању и достојанственом раду.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Стратегија запошљавања предвиђа међусекторске мере које ће се реализовати у сарадњи са секторима образовања, привреде, финансија и социјалне заштите, док је са јединицама локалне самоуправе планиран даљи развој локалне политике запошљавања, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на чији је предлог стратегија усвојена.

Додаје се да су те међусекторске мере усмерене на унапређење понуде рада и тражње за радом и да треба да доведу до раста квалитетне запослености.

Ради унапређења положаја незапослених лица на тржишту рада, мере предвиђене у Стратегији запошљавања односе се на реализацију мера активне политике запошљавања (АПЗ), унапређење њиховог спровођења, креирање нових мера АПЗ, као и на унапређење праћења стања и кретања на тржишту рада и исхода и утицаја мера АПЗ.

Посебне мере предвиђене су за унапређење положаја жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, као и Рома и Ромкиња, имајући у виду њихову заступљеност и друге карактеристике које указују на неповољан положај на тржишту рада, али ће фокус бити и на другим рањивим категоријама незапослених који без додатне и интензивне подршке у тражењу посла не могу самостално да поправе свој положај на тржишту рада.

У саопштењу се наводи да унапређење законодавног оквира и јачање капацитета за планирање и спровођење политике запошљавања представља такође важан циљ Стратегије запошљавања који је операционализован одговарајућим мерама.

Додаје се да се процес израде Стратегије запошљавања спроводио уз континуиране консултације са свим релевантним актерима, другим министарствима, институцијама, социјалним партнерима и организацијама цивилног друштва.

Ради спровођења Стратегије запошљавања израђен је Акциони план за период од 2021. до 2023. године чије усвајање је планирано почетком марта 2021. године, а којим ће бити утврђене активности за реализацију мера предвиђених стратегијом, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести