Кнежевић: Што пре сести за преговарачки сто у Фијату

БЕОГРАД: Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да су Влада Србије и ресорно министарство у сталном контакту са штрајкачким одбором и послодавством „Фијата“, као и да покушавају да две стране доведу за сто како би се преговарало о захтевима радника.
goran knezevic FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Кнежевић је на РТС рекао да Влада није преговарач у овом процесу, као и да је у колективном уговору „Фијата“ наведено да су преговарачке стране послодавци и запослени.

Влада је само посредник и труди се да их доведе за преговарачки сто, нагласио је Кнежевић.

Министар је навео да ће Влада Србије инсистирати да се испуне захтеви радника, али истакао да је важно да „Фијат“ остане у Србији.

Нама је у интересу и једна и друга страна и не навијамо ту ни за кога, него желимо да седну за сто, истиче Кнежевић.

Навео је да је сагласан да су плате у „Фијату“ мале, али да не може Влада да гарантује њихово повећање.

Слажем се да је плата мала и да треба да се повећа. Ми ћемо инсистирати да се те плате повећају, али не можемо то да гарантујемо, рекао је Кнежевић.

Министар је подсетио да су испуњена два захтева радника - боља организација посла, као и обезбеђивање превоза ван стандардног радног времена.

Што се тиче повећања плата, ми можемо само да посредујемо, додао је Кнежевић.

Поводом правила „Фијата“ да не преговора док се не прекине штрајк, министар каже да је то корпоративно право те компаније и да су они нагласили да ће сести за преговарачки сто чим се штрајк прекине.

Истакао је да су Влада и министарство 24 сата на располагању радницима и поручио да је свима у интересу да што пре крену преговори, као и да би била велика штета и за раднике и за државу уколико се то не догоди.

Поштовани радници, дајте да седнемо да услагасимо протокол и преговарамо, поручио је Кнежевић радницима који су у штрајку од 27. јуна.

Навео је да су представници Владе Србије спремни на разговор и да раднике споје са пословодством „Фијата“ како би покушали да разреше проблеме. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести