Марковић: Влада води преговоре о Фијату преко медија 

БЕОГРАД: Председник штрајкачког одбора компаније "ФЦА Србија" Зоран Марковић каже како Влада Србије већ два дана преговоре води "преко медија", уместо да са штрајкачима и представницима "Фијата, преноси РТС.

Марковић у свом саопштењу наводи да су синдикални лидери спремни сваког тренутка да отпочну преговоре са Владом Србије, и да је то њихов основни захтев.
 Инспекција рада је, наводи Марковић, 23. јуна извршила надзор, а решење издала три дана касније, те наложила послодавцу да отпочне преговоре у складу са Законом о штрајку.

Штрајкацки одбор је упутио послодавцу захтев за отпочињање преговора 23. и 27. јуна као и 4. и 10. јула, али без одговора, осим, додаје Марковић, става представника власти, да је услов за отпочињање преговора прекид штрајка, преноси РТС.

Он сматра да интерна правила једне компаније не би могла да буду изнад закона Србије.
"Још већи парадокс је да не поштују ни потписани Колективни Уговор где у члану 82. недвосмислено стоји 'Штрајкацки одбор и Послодавац дужни су да, од дана најаве штрајка и за време штрајка, покушају да споразумно реше настали спор'", истакнуто је у саопштењу.

Марковић додаје и да је Републицкој агенцији за мирно решавање радних спорова упућен предлог за покретање поступка мирног решавања радног спора 23. јуна, али без  одговора послодавца.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести