Ко штрајкује у Пошти Србије?

БЕОГРАД: Због штрајка запослених у Регионалном поштанском центру (РПЛЦ) Београд, ЈП “Пошта Србије” упутила је извињење корисницима због евентуалног кашњења у испоруци  дела пошиљаки  и најавила да ће оштећени корисници бити обештећени у складу са Законом о поштанским услугама.
postari slo.JPG
Фото: Дневник (С.Шушњевић)

У ЈП “Пошта Србије” кажу да је дошло до успореног процеса прераде пакетских и писмоносних пошиљака због одбијања извршавања радних налога од стране дела запослених Радне јединице Регионални поштанско логистички центар, Београд (РПЛЦ), преко кога се, како наводе представници Самосталног синдиката поштанских радника прерасподељује и испоручује 90 одсто пошиљки.

Председник овог синдиката Зоран Павловић рекао је да испорука пошиљака не функционише, док се платни промет одвија нормално, с тим што запослени у поштама у Београду, Војводини и понегде на Западу Србије обустављају рад на сат или два, солидаришући се на тај начин са запосленима у поштанском центру.

Према његовим речима, запослени су се самоорганизовали и обуставили рад незадовољни висином зарада, које се у том јавном предузећу крећу између 32.000 и 39.000 динара за око 11.500 радника - поштара, шалтерских радника, курира, радника у преради, возача...

Павловић каже да је штрајк покренут и због недостатка броја извршилаца у техничком делу, а из Поште упозоравају да запослени у овом организационом делу нису најавили штрајк, што је предвиђено одредбама Закона о штрајку.

У случајевима појединацног краткотрајног одбијања извршавања радних налога у појединим поштама, није дошло до поремећаја рада шалтера у поштама и корисницима су без сметње пружене услуге на шалтерима пошта на читавој територији Србије, наводе у Пошти Србије и додају  да је одмах започета “примена мера ради успостављања неометаног процеса рада у свему у складу с важећим процедурама и прописима”.

У Пошти Србије наводе да се с репрезентативним синдикатима води константан дијалог, да су са њима разговарали уочи и на седници Надзорног одбора Предузећа, а да до данас ниједан синдикат у Пошти Србије није најавио штрајк.

Истичу и да су корисницима на располагању сви контакти Корисничког сервиса Поште Србије, као и све поште, ради покретања рекламације и потражног поступка и наводе да ће корисници бити обештећени у складу са Законом о поштанским услугама у износима и у роковима прописаним законом.

Такође, Надзорни одбор Предузећа је на седници одржаној 25. марта донео је одлуку о расподели добити свим запосленима у износу од 475 милиона динара и ту одлуку упутио на усвајање Влади Србије. 

Наводе да се очекује усвајање одлуке чиме би делом био побољшан социјално економски положај запослених.

Одлуку о повећању зарада Предузеће не може да донесе, јер ову област уредује Закон о буџетском систему и сагласно томе је у надлежности Оснивача, поручују из Пошта Србије и најављена даља спремност менаџмента и Надзорног одбора да се наставе разговори с Оснивачем како би се пронашло решење за даље унапређење положаја запослених у смислу увећања зарада. 

У Пошти Србије се такође ограђују од “нетачних и тенденциозних иступања појединаца у медијима, путем друштвених мрежа и на протестима и злоупотребу имена и ознака Поште, који се представљају као репрезентативни представници запослених, јер немају легитимитет, нити представљају вецинску вољу 15.000 запослених Поште Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести