КОЛИКО ЋЕ ПЕНЗИЈЕ ЈОШ ДА РАСТУ ОВЕ ГОДИНЕ Бољи дани за најстарије стижу; Да ли ће чекови пратити плате

Претходна година је дала такве резултате да бисмо и у 2024. поново могли да применимо најповољнију формулу по наше пензионере, а то је усклађивање пензија у складу са променом нето зарада и надамо се да ће се тај тренд и одржати, најавио је директор Фонда ПИО, Реља Огњеновић.
penzioneri penzije arhiva Dnevnik
Фото: dnevnik.rs/ R. Hadžić

Он је појаснио да је на основу показатеља о наплаћеним доприносима за период јануар-април 2024. године, имају разлога за оптимизам, јер су резултати бољи и од планираних за 8,8 милијарди или за 3,5 одсто и од упоредног периода у претходној години за 32,5 милијарди динара, односно за 14,1 одсто .

- Првобитним планом предвиђено је да учешће трансфера у финансирању Фонда буде 20,6 одсто, а након два ребаланса, због ванредног повећања пензија и због исплате помоћи, пословну годину смо завршили са 19,9 одсто. Ако бисмо издвојили чисте дотације, као недостајућа средства за исплату пензија, трансфери из буџета у 2023. години би износили 13,5 процената - истакао је Огњеновић.

Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање усвајио је недавно завршни рачун Фонда за период од 1. јануара до 31. децембра 2023. године. Укупни приходи и примања Фонда од продаје нефинансијске имовине у 2023. години остварени у износу од 934,26 милијарди динара, а укупни расходи и издаци Фонда за нефинансијску имовину у наведеном периоду износе 932,18 милијарди динара.

- У 2023. години наставили смо тренд суфицита, који остварујемо од 2021, а рекордни суфицит је био 2022. године. Веома је важно да су у 2023. све планиране активности Фонда остварене уз расходе у оквирима плана. Исплата права из пензијског и инвалидског осигурања вршена је редовно, а пензије и накнаде корисника од исплате за јануар и за октобар 2023. године укупно су увећане су за 18,3 одсто – резимира директор Огњеновић.

Он наводи да су у новембру 2023. свим корисницима исплатили новчану помоћ у висини од 20.000 динара. Уз бољу наплату доприноса све обавезе су успешно реализоване и годину смо завршили са суфицитом. Ово је још један показатељ како стабилне фискалне политике, тако и начина на који се држава опходи према нашим корисницима, с обзиром на то да од прошле године имамо и усклађивање пензија према нето зарадама, што је по кориснике најповољнија опција

Учешће прихода од доприноса у структури финансирања Фонда у 2023. износило је 79 одсто, а трансфери из републичког буџета чинили су 19,9 процената. Приходи од допринос за ПИО и током претходне године наплаћени су за 31,6 милијарди динара више од планираног, иако је од 1. јануара 2023. године смањена стопа доприноса за ПИО на терет послодавца са 25 на 24 одсто.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести