Конверзија швајцараца у складу са законом

БЕОГРАД: Банке у Србији приступиле су решавању питања стамбених кредита индексираних у швајцарским францима у потпуности у складу са Законом о конверзији који је усвојила Народна скупштина, саопштило је данас Удружење банака Србије.
svajcarci
Фото: pixabay.com

У овом тренутку банке спроводе сложен поступак калкулације нових кредитних услова, у складу са Законом, а тај процес, у зависности од броја клијената, траје различито у појединим банкама, наводи се у саопштењу.

Због тога су, како се додаје, неке банке још прошле недеље послале понуде о конверзији, док ће друге то учинити у наредним данима, а свакако у прописаном року од 30 дана.

У понуди за конверзију кредита индексираних у швајцарским францима, свака банка ће понудити камату коју би дотични клијент добио у тој банци на дан 31. марта ове године, како је прописано поменутим Законом.

У случају да је на тај дан банка у понуди имала кредите у еврима са вишом каматном стопом, примениће стопу коју је предвидео Закон о конверзији, а она износи 3,4 одсто.

Како би се конверзија спровела са што мање гужви и да клијенти не би трошли време на чекање у редовима, банке у складу са својом праксом заказују термине и предлажу пословне јединице у које клијент може да се јави.

Ови термини имају искључиву намену да се конверзија обави ефикасно и на начин најбољи за клијента, а никако се не могу тумачити као обавеза клијента да се о понуди изјасни пре законом предвиђеног рока.

УБС подсећа да Закон о конверзији даје рок од 30 дана у коме клијенти морају да се изјасне о понуди и банке ће се апсолутно придржавати тог рока.

Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима представља за клијенте решење вишегодишњег проблема, које ће им знатно олакшати отплату кредита будући да ће им преостали дуг бити умањен за 38 одсто.

Банке ће за подршку грађанима задуженим у швајцарским францима издвојити износ од око 130 милиона евра. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести