Корона нагризла тржиште меса, нема туризма, свадби

Цео регион суочава се са смањеном потражњом и потрошњом меса јер је туризам због епидемије коронавируса у великим градовима замро, великих прослава попут свадби нема, студентске мензе не раде...
mesar meso
Фото: Tanjug (J. Pap)

– Лето је период године када се мање троши месо, али ове године због пандемије већ се осећају озбиљне последице на тржишту те намирнице у региону – каже за Тањуг секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије Ненад Будимовић.

У првих пет месеци ове године производња јунећег меса у Србији је повећана 11 одсто у односу на исти период лане, живинског 18 одсто, док је производња свињског меса смањена 16 одсто.

Цео регион се, каже, суочава са смањеном потражњом и потрошњом меса јер нема туризма у великим градовима, нема прослава, нису дошли људи из дијаспоре, не раде студентске мензе...

Напоменуо је да су произвођачи хране, а посебно основних намирница, као што су месо, млеко и јаја, показали изузетно висок ниво организације у производњи и великим напорима успели да обезбеде нормално снабдевање тржишта, без несташица.

– Сада се већ осећају озбиљне последице, које се огледају у смањеној потрошњи и повећању залиха – наводи Будимовић.

У првих пет месеци ове године Србија је извезла 2.200 тона јунећег меса вредног око десет милиона евра, од тога у Турску 1.300 тона, Кину 320, Италију 150 и остатак у земље ЦЕФТА.

Будимовић је навео да је у истом периоду лане Србија извезла 750 тона расхлађеног и замрзнутог јунећег меса за 2,9 милиона евра.

Додао је да је у првих пет месеци ове године извезено свега 210 тона свињског меса, вредног око 300.000 евра, од тога око 120 тона у Кину, а остало у земље ЦЕФТА.

Каже да је увоз свињског меса велики, па је зато производња мања.

У истом периоду ове године извезено је 8.800 тона полутрајних и трајних производа од меса, вредних око 23 милиона евра.

Ове године увоза јунећег меса није било, сем мале количине телећег, а увозено је 9.200 тона свињског меса за око 26,6 милиона евра, као и око 9.000 тона полутрајних и трајних производа за око 23 милиона евра.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести