Костић: Знамо неплатише пореза, а ко су највеће платише?

КОПАОНИК: Председник МК групе Миодраг Костић је изјавио да МК група за разне порезе издваја држави годишње 100 милиона евра.
miodrag kostic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Он је на панелу Унапређење пореског система и реформа Пореске управе запитао директорку Пореске управе Драгану Марковић, пошто се стално прича о томе ко су највеће неплатише пореза у нашој земљи - да ли она зна ко су највеће платише од приватних компанија?

На питање модератора шта очекује као велики порески обвезник у Србији, Костић је казао да већ 35 година плаћа порез и да му дође да пита да ли може сада мало да не плаћа порез?

Наравно да то није могуће, али поставио бих питање директорки Пореске управе, јел' ви знате ко су највеће платише од приватних компанија, казао је председник МК групе.

Костић је нагласио да се често у медијима може чути да је он купио шећерану за три евра и истакао да се за то време од 2003. до 2018. пореске обавезе могу измерити стотинама милиона евра зато што те шећеране функционишу.

Нагласио је да МК група годишње плаћа за разне порезе разним буџетима - републичком, покрајинском и локалним 100 милиона евра, као и да ни приближно ту суму не исплаћује као дивиденду свом власнику.

Не би било лоше да се објасни и ко су добри, а не само ко нису добри, казао је Костић.

Истиче да не види порез као казну, али да се мора сузбити сива економија и да би када би само 10 одсто сиве зоне превели у легалне токове могли да имамо много већи привредни раст од рецимо три одсто.

Костић каже да на улици може да види све више луксузних аутомобила и да увећање њиховог броја никако не одговора расту наше привреде и да је управо то сива економија.

Нагласио је да се месне прађевине највећим делом продају на сивом тржишту, као и брашно, док они који послују легално уредно плаћају порезе.

Директорка Пореске управе је одговорила Костићу да треба размишљати и на ту тему коју је поставио - ко су највеће платише, али да их ту мало ограничава законски оквир, пошто Пореска управа у складу са њом два пута годишње објављује извештаје ко су највеће неплатише, али да није по закону дужна да објављује ко су највеће платише.

Ту бисмо морали да направимо веома пажљиво критеријуме, да ли су највеће платише у апсолутном износу или у континуитету или на одређени дан и слично. Прибојавам се да се не направи зла крв, па да се у складу са тим изводе неки закључци, казала је Марковић.

Она је рекла Костићу да је због тога релативно да ли је баш он најбољи платиша.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести