Куповина струје за привреду и до шест година унапред

НОВИ САД: Трговина финансијским дериватима – фјучерсима – на тржишту електричне енергије у Србији почиње 3. јуна, а омогућиће привредницима исту цену струје на дужи рок.
struja FBakic
Фото: Dnevnik.rs

То ће допринети предвидивом пословању, речено је на скупу SEEPEX-а (берза електричне енергије) у Привредној комори Србије.

Већ неколико година у Србији постоји берза електричне енергије, али се до сада трговало по спот ценама, односно куповало се дневно, а увођење фјучерса омогућиће да се по уговореној цени и условима купује и до шест година унапред.

Финансијски деривати су начин контроле ризика за све учеснике на тржишту, што је поготово важно за тржиште електричне енегије због велике волативности цена – знамо да је та цена врло променљива и зависи од много фактора, објаснио је извршни директор SEEPEX-а Милош Младеновић.

Он је додао да ће фјучерси пружити могућност компанијама за контролу ризика и боље планирање дугорочног пословања. Оценио је да је увођење фјучерса још важније за укупни инвестициони оквир у Србији.

Наиме, први пут ће постојати дугорочна референтна цена електричне енергије јер је „до сада SEEPEX као берза пружао референтну цену за дан унапред, док ће сада постојати референтна цена за годину, па чак и до шест година унапред.

Фјучерси су, у ствари, куповина енергије у будућим условима пословања, што је практично као неки вид осигурања, рекао је саветник председника ПКС-а Мирослав Лутовац, и објаснио да ће привредници моћи да своје пословање у наредним годинама поставе предвидиво са становишта трошкова цене електричне енергије.

Када прихвате понуђену цену, компанијама ће она бити гарантована без обзира на то шта се дешава на глобалном тржишту електричне енергије, рекао је Лутовац, и додао да ће тако трошкови бити предвидиви и стабилан основ за инвестиције.

На берзи електричне енергије у Србији финансијски деривати – фјучерси, појавиће се у сарадњи с највећом берзом деривата у Европи – Europian Energy Echange.

SEEPEX у Србији ради већ неколико година, а Лутовац оцењује да је „у последње време стао на ноге и да је одређени број трансакција оправдао његово постојање”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести