КЗК дала "зелено светло" Вансију за концесују Аеродрома

БЕОГРАД:  Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) дала је "зелено светло" француској корпорацији Ванси Ерпортс (Vinci Airports) за концесију Аеродрома "Никола Тесла", саопштено је данас из КЗК-а.
aerodrom nikola tesla
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, ilustracija)

Комисија је, како се наводи у саопштењу, одобрила концентрацију учесника на тржишту која настаје стицањем контроле од стране привредног друштва Ванси Ерпортс Србија над пословањем привредног друштва АД Аеродром "Никола Тесла", које се односи на делатност управљања Аеродромом „Никола Тесла“ у Београду.

"Предмет циљног пословања чине концесиона средства, како су дефинисана у Уговору о концесији за финансирање, развој кроз изградњу и реконструкцију, одржавање и управљање инфраструктуром АД Аеродрома ''Никола Тесла Београд'' и обављање делатности оператера аеродрома на Аеродрому ''Никола Тесла у Београду''", пише у саопштењу. 

Како се додаје, Ванси Ерпортс Србија д.о.о. послује у оквиру "Ванси“ групе друштава, која до сада, није обављала делатност оператера аеродрома нити пословала на тржишту аеродромских услуга у Србији.

Решење ће бити објављено на сајту Комисије када се за то буду стекли услови, односно након протека рока за жалбу на закључак о заштити података.

Представници Владе Србије и француска корпорација "Ванси ерпортс" потписали су 22. марта ове године уговор о концесији на 25 година за београдски Аеродром "Никола Тесла".

Компанија "Ванси" понудила је 501 милион евра уз инвестициону обавезу од 732 милиона евра, а од тог новца ће се у буџет Србије слити 417 милиона евра, док ће мали акционари добити 84 милиона евра. Такса на концесију ће се кретати између 4,4 милиона евра до 15 милиона евра.

Компанија "Ванси" послује на 35 аеродрома, на три континента и у седам земаља. На аеродромима на којима управља, "Ванси" је остварио укупан промет од 157 милиона путника, 1,4 милијарде евра прихода и раст од 12,4 одсто укупног саобраћаја. Раније су саопштили да ће београдски аеродорм бити њихово седиште за регион централне и источне Европе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести