Љајић: Црна Гора нам није у туризму конкурент већ партнер

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас Пети фестивал Београдски Манифест, који ће трајати до 26. маја у Београду.
rasim ljajic, tanjug rade prelic
Фото: Расим Љајић, фото: Тнајуг (Раде Прелић)

Овогодишњи партнер фестивала је Црна Гора, која ће у оквиру посебно осмишљене зоне представити своју богату туристичку понуду, а представиће се и излагачи из Словеније и Републике Српске.

Љајић је на отварању манифестације на Калемегдану поручио да постоји одлична сарадња између Србије и Црне Горе у туризму и да би волео да две земље тако добро сарађују и у другим областима.

"Никад Црну Гору нисмо гледали као конкурента, већ као партнера и увек се радујемо успеху Црне Горе", рекао је Љајић и истакао да током летњих месеци, када Црна Гора бележи повећање броја туриста и Србија повећава свој извоз за најмање 15 одсто.

Министар је истакао да су Србија и Црна Гора у претходних пет година доста тога урадиле на креирању заједничког туристичког производа и заједничког наступа када је реч о привлачењу туриста других земаља.

Љајић је рекао да би манифестација "Београдски манифест" требало да прерасте у регионалну манифестацију и да јој се прикључе и остале земље Балкана.

Како је рекао, проблем са нашим манифестацијама, којих има више од 1.000 у Србији, јесте што осим Егзита ниједна не привлачи више од 30 одсто страних туриста.

Љајић је нагласио да фестивалски туризам сваке године у свету има тренд раста и да би Србија могла да оствари далеко већи приход.

"Ова врста туризма може да задржи стране туристе и да остваримо веће приходе", казао је Љајић.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести