Љајић: Долазак Лидла важан, повећава конкуренцију

БЕОГРАД: Без конкуренције нема ефикасног тржишта због чега је битан долазак дисконтног ланца Лидл у Србију, пошто ће повећати конкуренцију, поручио је данас потпредседник Владе и министар за трговину, туризам и телекомуникацију Расим Љајић.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Љајић је, отварајући међународну конференцију Нова агенда за конкуренцију, у организацијиа Комисије за заштиту конкуренције, истакао да је грађанима највидљивији део смисла конкуренције што се то одражава на коначну цену коју потрошачи морају да плате за производе.

"На регионалном нивоу имамо жестоку конкунренцију јер имамо око 45 важних локалних и регионалних малопродајних ланаца, а на државном простзору постоји простор за нове играче. То тржиште се код нас дели на 30 одсто модерне трговине и чак 70 одсто традиционалне. То значи, да имамо огромно учешће пијаца и тезги у укупној трговини, објаснио је министар Љајић. 

Он је навео да је удео модерне трговине у Румунији, на пример, 47 одсто, у Пољској 54, а у Хрватској чак 68 одсто.
Рекао је да код хипермаркета стојимо лоше, јер је њихово учешће свега три одсто, док је у другим землајма двоцифрено.
Подвукао је да код нас дисконтних ланаца нема, док је у Пољској удео у тржишту таквих ланаца више од 30 одсто.
"Зато је важан долазак Лидла јер ће значјано појачати конкуренцију, подвукао је он.

Љајић је указао да је пред долазак ИКЕА у Србију вођена кампања да ће овај ланац затворити многе фабрике намештаја у Србији и навео да је прошле године, и поред тих тврдњи, забележен раст извоза намештаја за 16 одсто, у прва два месеца ове године за 17 процената, а раст производње је прошле године износио 7 одсто.

Показало се да је било простора на тржишту за долазак оваквог ланца. Проблем наших произвођача намештаја није била ИКЕА већ чињеница да извозимо пуно дрвених трупаца као сировину, а да они морају да увозе те исте сировине по већим ценама. То је кључни проблем за њихову кокрентност, казао је он.
Љајић је рекао да ће слична ситуација бити и доласком Лидла, истичући да ће доћи сигурно до реструктуирања, промене на тржишту, а што се тиче ефикасности то ће утицати на смањење трошкова и одразиће се на цене.

Биће мање цене за различите производе у трговинским ланцима, уверен је министар.
Навео је да је тржиште телекомуникације најбољи пример шта доноси конкуренција, указујући да постоје три велика играча која се "туку" за сваког корисника.
Најавио је да ће око 2020. бити тендер за фреквенцију 5Г технологије.

Љајић је рекао и да влада ради на новом закону о заштити конкуренције који је добио све најбоље оцене, али је указао да је потребно да наставимо са хармонизацијом правних тековинама ЕУ, и још нешто да изменимо што ће ићи у сусрет привредницима. 
Према његовим речима, улога државе у овом је веома јасна - пре свега мора да створи правни оквир, донесе добре законе, који се неће селективно примењивати и не садрже дискриминаторске препреке.

"Једнака стартна позиција за све, а онда успех учесника на трзишту зависи од њихове способности. Фер тржишна утакмица је нешто што је преко потребно, важно са ставовишта очувања тржишта. Држава је непристрасни судија који треба да дели картоне онима који крше прописе. Она не сме да утиче на резултат игре, већ мора обезбедити свим учесницима једнак третман, закључио је Љајић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести