Љајић: Намирница има довољно, нема потребе за личним залихама

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је вечерас да намирница има довољно, да разуме страх код људи, али да нема потребе за стварањем личних залиха.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

"Ситуација јесте озбиљна и захтева озбиљан приступ, али свака паника ће допринети томе да буде горе и теже него што реално јесте", рекао је Љајић у емисији "Фокус" на телевизији Б92 и истакао да је најважније да се грађани понашају одговорно и слушају препоруке струке, власти и надлежних институција.

Љајић је рекао да за сада не постоји никаква забрана за рад трговина, апотека, супермаркета, али да процес рада у њима мора да буде прилагођен ванредном стању, односно да у објекту не буде више од 50 људи укупно са свим запосленима.

На питање како ће се то контролисати, Љајић каже да ће све надлежне инспекције бити на располагању, као и полиција која је, како је рекао, кључна у томе да се поштује ова уредба.

Навео је да се за сада не размишља о томе да трговински ланци не раде недељом, додајући да се суочавамо са другим проблемом - снадбевеност људи.

"Видите каква је паника завладала. На сву срећу, ситуација је данас боља него што је била", рекао је Љајић и додао да су у контакту са великим трговинским ланцима који покривају мање-више територију целе Србије, да је снадбевност редовна, али не и куповина, јер је већа потражња за основним животним намирницма.

Лајић је рекао да људи, упркос апелима, више купују и поручио да нема потребе за стварањем личних залиха.

Подсетио је да је Влада Србије донела одлуку о ограничењу висине цена 36 производа основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава, тако да не прелазе ниво цена које су ти производи имали на дан 5. марта ове године.

Такође, подсетио је и да је донета одлука о забрани извоза појединих производа и верује да ће ове одлуке, уз то да грађани слушају препоруке и не стварају личне залихе, допринети томе да са снадбевеношћу не буде никаквих проблема.

"Све мере које смо предузели имају за циљ да обезбеде снадбевеност основним животним намирницама, да спречимо све врсте злоупотреба када говоримо о ценама, односно да спречимо да се људи неосновано богате и користе ову кризу за то и сигуран сам да ће ове мере, уз садејство и самодисциплину људи, дати резултат", истакао је Љајић.

Навео да ће због корона вируса огромну штету да претрпи и туризам, наводећи да је још рано да се прецизно каже колика ће то бити штета, али да су хотелијери изнели податак да ће само због отказивања аранжмана током марта и прве половине априла штетовати око 2,7 милиона евра.

"Већ имамо и отказивања аранжамана за мај. Дакле, 80 одсто аранжамана је отказано и ту ће бити огромна штета, да не говорим о томе да је број долазака и страних туриста заустављен готово у потпуности", рекао је Љајић.

Навео је да је ситуација у вези са корона вирусом многе државе и њихове институције затекла неприпремљене и додао да је важно да не понављамо грешке других земаља и да број тих грешака сведемо на најмању меру.

"Да ће бити проблема, биће. Ми свакодневно имамо седницу владе, доносимо нове мере. Како нас ситуација приморава, ми се прилагођавамо тој ситуацији. Најаважније је да успемо да постигнемо најпримарније циљеве, а то су заштита здравља људи и смањење економских последица пандемије, која је задесила читав свет", закључио је Љајић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести