Љајић: Рекордни приходи од туризма у 2017.

БЕОГРАД: Приходи од туризма у Србији за 10 месеци прошле године износили су 971 милион евра и нема сумње да ће достићи укупну суму од 1,2 милијарде евра, што је рекорд, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
banja kanjiza
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Министар Љајић је у интервју за Ројтерс рекао да Србија у 2018. години очекује повећање прихода од туризма од готово 17 одсто, при чему би они достигли 1,4 милијарде евра, што би било око три одсто бруто домаћег производа.

Британска агенција оцењује је за то делимично заслужна растућа репутација Београда као града који воли да се забавља.
Ми нудимо добру забаву, гостопримство и историју - и све то по повољним ценама, рекао је Љајић.

Он, међутим, наводи да Србија мора да побољша своју инфраструктуру и обнови десетак бања и других локалитета од историјског значаја како би постала привлачнија туристима.

Србија нема излаз на море и као туристичка дестинација знатно заостаје за другим бившим југословенским републикама попут Хрватске и Црне Горе, али се нада да ће њен географски положај у срцу Балкана, крстарење Дунавом и историјски споменици, тешко стечена политичка стабилност и ниске цене привући више страних туриста, оцењује Ројтерс.

Агенција наводи да је Србија релативно популарна дестинација за Русе и Кинезе, углавном због добрих политичких веза с овим земљама, додајући да Београд, који тежи чланству у ЕУ, сада жели да привуче и више западних гостију.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Према писању магазина „Lonely Planet“, водећег светског туристичког водича, Београд сада конкурише Берлину као дестинација за забављање, подсећа Ројтерс и наводи да је Нови Сад, домаћин летњег музичког фестивала Егзит, док се у Гучи одржава највеће такмичење трубача на свету.

Популарна су и крстарења Дунавом, а Србија обнавља и тврђаве дуж те реке.

Агенција наводи и да више од половине ноћења страних гостију у Србији отпада на Београд, док Нови Сад и планински центри Копаоник и Златибор покривају остатак ноћења.

За 11 месеци 2017. године, Србија је регистровала скоро три милиона ноћења страних гостију, највише у Београду, Новом Саду, на Копаонику и Златибору.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести