Љајић: Спремни за преговоре о слободној трговини с Ираном

БЕОГРАД: Економска сарадња Србије и Ирана не прати добре политичке односе две земље, изјавио је министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић и додао да је Србија спремна да започне преговоре о потписивању споразума о слободној трговини са Ираном.
rasim ljajic, FB--1658
Фото: Расим Љајић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Љајић је током пословног сусрета српских и иранских привредника рекао да је Србија иницирала разговоре о споразуму о слободној трговини и да је са свих страна унутар наше државе добијена сагласност за започињање преговора.

Он је изразио очекивање да ћемо у првој половини ове године имати и постигнут договор централних банака две земље по питању платног промета, да се не би одвијао преко трећих банака и додао да то доста ограничана сарадњу привредника.

Љајић је рекао да је “лако и тешко” говорити о међусобним односима две земље, зато што имамо добре политичке односе без спорних питања, али да с друге старне стално понављамо мање више исту причу - да имамо велике потенцијалне и да економска сарадња не прати добре политичке односе.

Како је рекао, заиста имамо велике могућности, а трговинска размена је годишње мања од 22 милиона долара.

То је веома мала економска размена да није ни вредна помена, рекао је Љајић подсетивши да је бившла Југославија с Ираном имала годишњу размену од 800 милиона долара.

С друге стране, данас земље бивше југословенске републике имају заједно имају с Ираном мању размену од 200 милиона долара.

Ова посета Зарифа, са оволиким бројем привредника, може да представља прекретницу у будућим економским односима Србије и Ирана, али прво морамо да решимо проблем платног промета две земље који је био кључна препрека у односима привредника.

Казао је да Словенија постигла по том питању договор с Ираном и да сада има највећу размену с Ираном од свих земаља у региону.

Љајић истиче да безвизни режим с Ираном, уклањање царина и отварање директне авиолиније може много да повећа економску размену две земље.

Министар трговине Љајић је позвао иранске привреднике да више улажу у нашу земљу и нагласио да Србија може да буде регионално чвориште за ширење пословање компанија из Ирана.

Казао је да ће Мешовити комитет за сарадњу две земље посебну пажњу посветити унапређењу сарадње у области енергетике и пољопривреде и додао да су важне области и аутомобилска индустрија, фармацеутска, грађевинска и друге индустрије, као и туризам.

Љајић је позвао иранске туристе да у великом броју дођу у нашу земљу.

Рекао је да се очекује њихов већи долазак у марту, пошто у том месецу обележавају иранску Нову годину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести