Ле Мер: Рено можда неће преживети

ПАРИЗ: Француски министар финансија Бруно ле Мер упозорава да је због мера за сузбјање корона вируса француски произвођач аутомобила Рено у озбиљним финансијским тешкоћама и да без државне помоћи можда неће преживети.
e
Фото: pixabay.com

У разговору за Радио Europe 1, Ле Мер је нагласио је да ће француска влада, која је један од највећих деоничара компаније одобрити помоћ након што је Рено обавести о својој стратегији.

"Став владе и државе као деоничара је да фабрика у Флинсу не сме да буде затворена", нагласио је министар коментаришући медијске извештаје да Рено разматра затварање неколико фабрика у Француској, укључујући најважнију у Флинсу северно од Париза.

Француска држава има 15 одсто удела у Реноу, а статус највећег деоничара компаније дели с јапанским Нисаном, преноси Банкар.ме.

Влада тренутно преговара о зајму у износу од пет милијарди долара с Ренаоовим менаџментом, који, према речима министра, неће бити одобрен док компанија не представи своју стратегију.

То ће морати да укључи прелаз на возила која су више еколошка, а влада очекује од Реноа и већу продуктивност и већи удео домаћих возила, посебно електричних.

Рено је у првом кварталу ове године остварио 10,1 милијарду евра прихода од продаје, што је пад од 19,2 одсто у односу на исти период прошле године.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести