Летујући у Србији, чувамо запосленост и привреду

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж позвао је грађане Србије да летују у својој земљи јер ће тако на најбољи начин помоћи и хотелијерима и угоститељима које је криза највише погодила.
Početela letnja turistička sezona na Kopaoniku Foto: MK grupa
Фото: Почетела летња туристичка сезона на Копаонику Фото: МК група

На тај начин, указао је Чадеж, пре свега се пружа подршка запосленима у том сектору и њиховим породицама, али и својој привреди и држави.

Чадеж је позвао и медије да то подрже и утичу на грађане Србије да летују у Србији, и најавио да ће и он то учинити тако што ће свој годишњи одмор провести на Копаонику.

– Летоваћу на Копаонику јер овде је, верујте, предивно – рекао је Чадеж новинарима на обележавању почетка летње туристичке сезоне у „Гранд” хотелу на Копаонику. – Одлуком да се летује у Србији, бар ове године, можемо сачувати радна места оних који раде у домаћим туристичким центрима. „МК група” је инвестирала у овај комплекс око 50 милиона евра до сада, а триста људи, триста њихових породица, живи и зависи од тога да ли ће овде доћи домаћи туристи. Дакле, својом одлуком да овде проведете годишњи одмор помажете и Александру, и Ивану, и Миловану, и Драгану, и Пеђи, који долазе из целе Србије, и њиховим породицама, њиховој деци.


Припрема за потпуни опоравак

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је рекао да је Копаоник претрпео најмању штету од свих туристичких дестинација током корона-кризе, указујући на то да је разлог то што та дестинација највећи промет остварује у прва три месеца, када је реализовано 50 одсто годишњег броја ноћења, а када су странци у питању – чак и 70 одсто.

– Улажемо велике напоре да туристима понудимо одговарајуће садржаје и проблем сезоналности покушавамо да превазиђемо заједно с хотелијерима – рекао је Љајић. – Верујем да ће од 10. јула капацитети бити попуњени и да ћемо заједнички остварити резултате достојне ове дестинације. Ову сезону користимо да припремимо Копаоник и друге дестинације за потпуни опоравак и већ од следеће недеље крећу радови на изградњи гондоле од Брзећа до Копаоника, чиме ћемо реализовати пројекат од великог значаја за читав регион.


Сада је посебно важно, апеловао је председник ПКС-а, да мислимо на то да, када дајемо новац и када нешто урадимо, имамо на уму шта то значи за нас, наше породице и нашу земљу.

– Отварање летње туристичке сезоне велики је дан за Копаоник, али и велики дан за Србију и српску привреду. После свега што нам се дешавало, после пандемије која је задала највећи ударац

нашем туристичком и угоститељском сектору, отварамо летњу сезону на Копаонику. Радује ме што се хотели пуне и што су људи заинтересовани да летују на овом месту више него претходних година – рекао је Чадеж.  

З.Д.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести