ЛИНГЛОНГ: Строго се придржавамо закона и прописа у Србији и у ЕУ

БЕОГРАД: Компанија Linglong International Europe d.o.o. Зрењанин, која гради фабрику аутомобилских гума у том граду, саопштила је данас да се у пословању строго придржава закона и прописа Србије и Европске уније и да тренутно не запошљава нити је раније запошљавала раднике индијске националности у Србији.
youtube.com/RTV Santos Zrenjanin
Фото: youtube.com/RTV Santos Zrenjanin

Реагујући на информације и видео снимке који су се појавили у медијима, а у којима се, како кажу, нетачно тумачи да руководиоци Линглонга физички злостављају раднике индијске националности, из те компаније су нагласили да су они у септембру 2022. године окончали сарадњу са предузећем China Energy Construction Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd. (CEEC TEPC).

Организација Зрењанински социални форум навела је раније да запослени индијске националности у предузећу China Energy Engineering Group ангажовани на изградњи фабрике Linglong International Europe d.o.o.тврде да су им ускраћена законска права, а неки медији су објавили видео снимке, за које наводе да у њима руководиоци Линглонга физички злостављају раднике индијске националности.

"На објављеним видео снимцима се не налази ниједан запослени предузећа Linglong International Europe d.o.o. већ извођача China First Highway Engineering Co. Ltd. који раде на другом пројекту. Желимо да  нагласимо да поменути радници индијске националности нису запослени и никада нису били запослени у предузећу Линглонг Интернатионал Еуропе нити да раде на пројекту изградње фабричког комплекса у Зрењанину", наглашава се у саопштењу Linglong International Europe.

Додаје се да се Linglong International Europe d.o.o. увек строго придржавао и увек ће се придржавати релевантних закона и прописа Србије и ЕУ, и адекватно и етички управљати својим пословањем и својим извођачима и њиховим подизвођачима.

"Linglong International Europe d.o.о. ће наставити да се придржава принципа фокусираних на добробит запослених и обезбеди даље поштовање закона и прописа", истиче се .

Медији су раније пренели да је група радника из Индије, ангажованих на изградњи кинеске фабрике гума Линглонг у Зрењанину, затражила помоћ јер им касне плате, пасоши су им одузети, истекле су им радне дозволе, прети им депортација, да немају довољно хране и да живе у неусловним објектима.

Радници су рекли да су им визе истекле и да су добили само по 500 долара, а фирма им дугује по 2.000 долара.

Они су тврдили и да им је компанија задржала пасоше и да су их добијали само кад је требало да пошаљу новац породицама и одмах су морали да их врате.

Наводили су и да су радили углавном на висини, а од заштитне опреме имали су само шлемове, те су морали да раде брзо и то тешке послове, а када на градилишту Линглонга није било посла, послодавац их је послао у Суботицу да раде на изградњи железничке пруге, за шта, како кажу, нису стручни.

Пошто је њихова прича објављена у медијима, како су испричали, напали су их кинески менаџери из компаније Линглонг, те их чак и тукли. Радници из Индије тврде и да су менаџери хтели да их отерају из смештаја и да им не исплате заостали новац.

Како се писало, те раднике је ангажовала компанија "Чајна енерџи инжењеринг група" (ЦЕЕЦ) која је регистрована у Београду.

(Крај) свд/гри

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести