Лука Сремска Митровица доприноси развоју речног саобраћаја

НОВИ САД: Ако Комисија Светске банке одобри пројекат за проширење и изградњу Луке у Сремској Митровици, вредан преко 20 милиона евра, тај град добио би Луку у којој би били терминали за нафту, житарице, депоније песка и шљунка, а ту би била смештена и царина и речна полиција.
Sremska Mitrovica, reka Sava/F. Bakić
Фото: Ф. Бакић/Сремска Митровица

Све то допринело би да тај град постане логистички центар за речни транспорт и допринело би развоју ове гране саобраћаја.

Агенција за управљање лукама покренула је 11. септембра јавну набавку за услуге израде студије оправданости са идејним пројектом за проширење и изградњу Луке Сремска Митровица, а рок за подношење пријава истекао је 14. октобра.

"Агенције за управљање лукама позвала нас је да учествујемо као партнер у том процесу. Оно што је Град Сремска Митровица већ предузео јесте израда плана детаљне регулације за ту зону, план израђује наше јавно рпедузеће и то се све одвија добрим темпом. Паралелно с тим, Агенција за луке треба да изради идејни пројекат и студију оправданости Луке и заједно са та два документа и локацијским условима појавили бисмо смо се пред Комисијом Светске банке с пројектом вредним преко 20 милиона евра“, изјавио је градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

Он објашњава да би у Луци били смештени терминали за нафту, житарице, депоније песка и шљунка и царина и речна полиција.

„Тако бисмо заокружили причу везану за реку Саву и искористили све предности речног транспорта, с обзиром на то да смо ушли у Стратегију изградње Лука на Дунаву и Сави. Ова прича требало да би да заживи 2020. године. Као град бисмо и са стране речног транспорта поново постали место доброг логистичког центра и заокружили причу у самом граду“, рекао је Санадер.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић раније је најавила да ће Влада Србије уложити око 200 милиона евра у развој водног саобраћаја, чиме се "после више од 30 година реализују озбиљне инвестиције у модернизацију лука“.

Влада Србије, објаснила је министарка Михајловић, уложиће више од 200 милиона евра у речну инфраструктуру, пре свега у уређење речних корита Саве и Дунава и модернизацију лука.

После Луке Нови Сад, следи изградња Луке Смедерево, које би требало да почне у марту 2020. године, а осим тога биће урађена пројектна документација за Луку Београд и Луку Сремска Митровица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести