Мађарска ће руски гас добијати највећим делом преко Србије

БУДИМПЕШТА: Мађарска је постигла споразум са Русијом о свим условима новог дугорочног споразума о снабдевању гасом, који ће ступити на снагу 1. октобра, објавио је данас министар спољних послова Петер Сијарто на свом Фејсбук профилу, истичући да ће највеће количине бити испоручиване преко Србије.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Сијарто је навео да се нови уговор са Гапромом односи на период од 15 година, уз могућност модификовања количине куповина после 10 година, преноси Ројтерс.

"Договорили смо се и о цени која је много повољнија од оне коју смо плаћали према споразуму потписаном 1995. године, а који сада истиче", додао је он, не износећи конкретне детаље о цени.

Сијарто је навео да ће уговор бити потписан до краја септембра, те да ће Гаспром Мађарској годишње испоручивати 4,5 милијарди кубних метара природног гаса преко две руте - 3,5 милијарди кубних метара ће ићи преко Србије, а једна милијарда кубних метара преко Аустрије.

Како је нагласио, главнина испорука ће према новом уговору стићи путем новог интерконектора на мађарско-српској граници, који ће бити оперативан до октобра.

Из Гаспрома су саопштили да је одржан састанак са мађарским министром иностраних послова, али нису дали никакве детаље.

Мађарска се ослања на Русију највећим делом у увозу природног гаса који је до сада испоручиван гасоводом кроз Украјину, али је посљедњих година диверсификовала увоз отварањем прекограничних интерконектора са већином својих суседа и обезбеђењем испорука течног природног гаса од Ројал Дач Шела из термунала на острву Крк.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести