Мајданпек рудник будућности, очекује се седам милиона тона бакра

МАЈДАНПЕК: У наредних неколико дана Рудник бакра Мајданпек добиће нову опрему, којом ће отпочети нову етапу развоја ослоњену на рудна лежишта "Јужног ревира", чиме би требало да подигне ниво прераде на седам милиона тона руде годишње, изјавио је данас директор тог рудника Бранислав Томић.

Томић је, у изјави за Танјуг, истакао да ће на рудним резервама тог ревира наредних деценија бити конципирана будућност рударења у Мајданпеку, и да ће уклањање десетине хиљада тона раскривке бити краћи са новом опремом.

"Раскривање рудних лежишта на ''Јужном ревиру'' биће интензивирано новом опремом, обезбеђеном захваљујући подршци Владе Србије. Са шест камиона носивости 220 тона, багером, бушилицом и булдозером брже ће се остваривати планови. У првом кварталу производња бакра у концентрату већа је за 17 одсто него у истом периоду прошле године", нагласио је Томић.

Рудник бакра Мајданпек, сматра Томић, може да оствари највећи профит за РТБ Бор јер руда има већи садржај бакра и злата, а оба метала данас имају добру цену. 

"Зато је стратешки задатак РТБ-а Бор да плански, пројектантски и технички открије ''Јужни'', а потом и ''Северни ревир'', и што пре дође до резерви од 370 милиона тона руде", рекао је Томић. 

Наредних дана, како додаје, у Мајданпек стижу два од шест камиона, један багер, бушилице и један булдожер.

Основа ревитализације и профитабилног рада Рудника бакра Мајданпек заснива се на пројектованим резервама руде у реконструисаном "Јужном ревиру" које, поред 834 хиљаде тона бакра, садрже 47 тона злата и 348 тона сребра, рекао је Томић.

Развој рударских радова на "Јужном ревиру" дефинисан је у шест фаза од којих је "Андезитски прст", као прва, увелико у току.

Друга је "Исток 1" где радови, због тешкоћа са опремом, нису много одмакли.

Она обухвата наставак раскривања које је започето пре 2000, и подразумева 45 милиона тона укупних ископина.

Од тога је 14,5 милиона тона руда, просечног садржаја бакра 0,43 одсто, а коефицијент откривке 2,164.

Констатујући да је почетак године за запослене у Руднику бакра Мајданпек био тежак због неповољних временских прилика, Томић је рекао да је, посматрано јануар, фебруар и март, већи откоп руде бакра за 17 одсто у односу на прошлу годину, чиме је остварен тромесечни учинак од 3.611 тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине сребра и злата.

Према његовим речима Рудник бакра Мајданпек би током ове године требало да подигне ниво прераде на седам милиона тона руде годишње, да месечном производњом премаши две хиљаде тона бакра у концентрату, уз пратеће количине сребра и злата.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести