Мали: Аутопревозници данас добијају прву рату државне помоћи

БЕОГРАД: Исплата прве рате секторске државне помоћи аутопревозницима, од укупно 600 евра по аутобусу које ће добити током пола године, почеће данас, најавио је министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Он је истакао да ће данас укупно аутопревозницима бити уплаћено 372,4 милиона динара, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Средства ће добити 572 привредна друштва, која имају 5.279 лиценцираних аутобуса и испуњавају потребне услове за добијање ове врсте помоћи државе, прецизирао је он.

Мали је додао да је одобравање захтева за субвенцију подразумевало испуњавање услова попут поседовања лиценце за превоз путника и доказа да је аутобус регистрован, да над превозником није покренут стечајни поступак, да превозник није организован као јавно предузеће.

Додао је да је за ову меру помоћи, која је саставни део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије у превазилажењу економских последица пандемије корона вируса, ребалансом буџета укупно опредељено 2,6 милијарде динара.

Он је подсетио да су аутобуски превозници имали тешку пословну годину јер су постојала ограничења кретања током ванредног стања а и грађани сада много мање путују.

За нас је овај сектор изузетно важан и ми желимо да им помогнемо да опстану на тржишту и да очувамо радна места и зато мислим да је ова врста помоћи добро решење које ће аутопревозницима много значити, рекао је он.

Навео је да је у оквиру трећег пакета подршке предвиђена исплата три пута по пола минималне зараде за све привредне субјекте који се пријаве за ту врсту помоћи државе, и то за март која је већ исплаћена, за април, која ће бити исплаћена 10. маја, и за мај која ће бити исплаћена у јуну месецу.

Исплата три пута по пола минималне зараде је намењена за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа, тако да се аутобуски превозници могу пријавити и за овај вид помоћи државе, подсетио је он.

Додао је да је помоћ за аутопревознике део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, који је укупно вредан 257 милијарди динара, односно око две милијарде евра.

Држава је прошле године имала два пакета подршке вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра, а укупно, сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије, вредна су око осам милијарди евра, што је око 17,2 одсто нашег БДП, навео је он.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести