Мали: Јавне финансије стабилне, настављамо аранжман са ММФ

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је поводом замерки у јавности изречених око односа Србије према Међународном монетарном фонду (ММФ), да за онога ко се мање разуме у јавне финансије, шта год да се уради, ништа није добро и да је његова порука за грађане Србије и инвеститоре да смо финансијски изузетно стабилна земља.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Најавио је и да ће Србија наставити аранжман са ММФ-ом, а какав ће он бити знаће се после договора са делегацијом те финанијске институције чија мисија у Србију долази у октобру.

"Јавне финансије су нам стабилне и у доба највеће финансијске кризе која траје већ три године. Ми настављамо све инвестиције, успели смо да задржимо макроекономску стабилност и у првом кварталу стопа раста БДП је била 4,4 одсто а у другом 3,9 процената", рекао је Мали за Танјуг.

Нагласио је да упркос изазовима, Влада Србије сада ради на томе да обезбеди довољно новца да може да финансира све своје потребе, и да уз што мање негативне последице по грађане и привреду прођемо кроз садашњу кризу.

"Подсетићу да сада имамо контролисане цене основнх животних намирница, контролишемо и цене горива, струје, гаса и држава је опет преузела највећи терет ове кризе на себе како би умањила терет и по привреду и по грађане", истакао је министар Мали.

Говорећи о задуживању од Емирата, рекао је да се кроз тамошње разговоре желело видети да ли можемо да добијемо новац под повољним условима и да смо добили милијарду долара по стопи од три одсто, а када бисмо данас изашли на међународно тржиште капитала, та стопа не би била испод седам до 7,5 одсто.

"Ту смо само на каматноиј стопи уштедели око 40 до 45 милиона долара. То насупрот ономе што неки кажу неће довести до презадузенсоти Србије, јер ћемо тим новцем, добијеним по веома добрим условима, да рефинансирамо обавезе и вратимо кредите који нам доспевају у јанауру следеће године. Тако ћемо обезбедити потребну ликвидност и ни на који начин нећемо повећати наш јавни дуг", нагласио је Мали за Танјуг.

Када је реч о сарадњи са ММФ, истакао је да је та институција веома важна за Србију и да нам је помогла да прођемо цео сет реформи у протеклих седам, осам година.

"Осим тога помажу нам и јер дају кредибилиетте свему ономе што радимо. На крају крајева смањују и ризик улагања у нашу земљу и зато хоћемо да наставимо аранжман са ММФ-ом. Никаква одлука о томе како ћемо то урадити није донета и то ће бити тема разговора са њихвом мисијом када у октобру дође код нас", навео је министар Мали.

Додао је да се разговара о томе како можемо да искористимо и финансијску подршку ММФ-а под много повољнијим условима него што је то међународно тржиште капитала.

"Ко то не би урадио!? Зашто би узимали нешто што је скупо, ако можемно нешто што је јефтиније, а да заједно са ММФ наставимо реформски процес који смо започели пре пар година?", запитао је он.

Агенда разговора са ММФ-ом се, према његовим речима, сада договара.

"Наш циљ је да ММФ и након истека садашњег рока остане у Србији јер је то веома важно да наставимо реформе које смо почели у Србији. Облик сарадње са ММФ-ом ћемо дефинисати у октобру", рекао је Мали.

Додао је да очекује да ако Србија буде добијала неки новац од ММФ, то бити по много повољнијим условима него што се сада може добити на међународном тржишту капитала.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести