Мали: Новац од продаје Комерцијалне за бољи стандард грађана

БЕОГРАД:  Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће држава новац од продаје свог удела у Комерцијалној банци искористити за подизање квалиитета живота и бољи стандард грађана. 
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Мали је у Скупштини Србије подсетио да је држава недавно изашла из Јубмес банке, а поручио је да ће Поштанска штедионица остати у државном власништву. 

“Ми смо пре месец и по дана изашли из сувласништва у Јубмес банци. То ћемо урадити и са Комерцијалном банком, а новац који зарадимо ћемо уложити у изградњу боље инфраструктуре, у нове ауто-путеве, у подршку младима за запошљавање. Улагаћемо и даље у образовање, социјалну заштиту, све што је обавеза државе да подигне квалитет живота и стандард”, истакао је Мали 

Одговарајући на питање посланика “Покрет за спас Србије - Нова Србија” Ђорђа Вукадиновића о продаји Комерцијалне банке, Мали је објаснио да се њена приватизација догодила 2011. године, и да је од тада држава сувласник са 43 одсто, док су већински власници мали акционари и четири фонда. 

Он је додао да се удео у Комерцијалној банци продаје на основу споразума који је потписан 2011. године, наводећи да озбиљна држава мора да поштује потписано, иако се можда са тим не слаже. 

“Процес проналажења стретшког партнера за Комерцијалну банку је део реформског процеса који радимо, с једне стране заједно са ММФ-ом, а с друге стране ради се на томе да повећамо конкурентост на нашем банкарском тржишту”, рекао је Мали. 

Министарство финансија, ће каже Мали, до краја године предложити скупштини да усвоји сет закона који се односе на унапређење функционисања и раста тржишта капитала у Србији. Поред тога, предложиће нови закон о инвестиционим фондовима, о алтернативним фондовима, али и измене и допуне Закона о финансијским тржиштима који ће подразумевати пореске подстицаје за унапређење тог тржишта. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести