Мали: Очекујемо до краја године 400 милиона долара од ДФЦ-а

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће највероватније први део гарантне шеме Америчке развојне агенције (ДФЦ), у вредности од 400 милиона долара, бити на располагању нашим предузећима до краја године.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ми смо сада у завршним разговорима око великог споразума који треба с њим да потпишемо, одмах након тога следи појединачно потписивање са пословним банкама и ја очекујем да ћемо до краја године имати и 400 милиона долара њихове гарантне шеме на располагању микро, малим и средњим предузећима, рекао је Мали за Танјуг.

Истиче да је добро што је ДФЦ прихватио да дође у Србију и што је њихово седиште за цео региону управо у Београду.

Мали наводи да ће 400 милиона долара нашим предузећима бити на располагању по веома повољним условима за обртна средстава и ликвидност, али и за инвестиције.

На питање да ли би реализација договореног са ДФЦ-ом могла бити бржа, Мали је подсетио да је у САД била смена администрације, те да је тај процес успорио реализацију договореног.

"Потврда нове администрације је да су потпуно посвећени овом програму, како за нашу земљу, тако и за цео регион", рекао је Мали и додао да је реализацију успорила и пандемија.

Мали наводи да је присуство ДФЦ-а од великог значаја за кредибилност наше земље, али и за раст и развој наших малих, средњих и великих предузећа.

Пензионери имају континуирану подршку државе

Министар финансија одбацио је као нетачне тврдње да држава исплаћује 20.000 динара пензионерима у фебруару идуће године због избора и подсетио да пензионери имају континуирану подршку државе.

Мали је за Тањуг изјавио да су пензионери прошле године, у време пандемије, добили једнократну помоћ од 4.000 динара, затим помоћ од 100 евра, као и помоћ од још по 5.000 динара у децембру, али и да ове године добијају укупно од државе 130 евра, додајући да ће помоћ стићи у септембру, новембру и децембру.

Који су избори били тада и да ли ћемо имати неке изборе до краја године па исплаћујемо помоћ, упитао је.

Поред тога, подсетио је и да је држава у јануару ове године увећала пензије за 5,9 одсто и поново упитао који су избори били тада.

Ми континуирано помажемо нашим најстаријим суграђанима. Када смо видели да имамо мањи дефицит и вишу стопу раста, наравно да нам је то отворило простор за наредну годину да повећамо пензије за око 5,5 одсто, рекао је Мали.

Говорећи о изборима, Мали је истакао да политичким партијама не може поене да донесе само једна активност, већ целокупна политика, и додао да је помоћ најстаријим суграђанима само једна од економских активности садашње власти која се спроводи из месеца у месец.

Министар је нагласио да се најављена помоћ од 20.000 динара односи на све пензионере и додао да неће бити потребе да се пријављују за ту помоћ, већ ће новац бити исплаћен по евиденцији ПИО фонда.

Мали је казао да пензије из године у годину расту и додао да од завршетка фискалне консолидације расту брже него раније.

Пензије су веће од нивоа који је био 2014. године, са повећањем које смо имали у јануару од 5,9 одсто, пензије су данас веће за 29 одсто, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести