Мали: Од најаве мера 73 компаније вратиле скоро 7.000 радника

БЕОГРАД: Од дана када су најављене мере подршке нашој привреди, према подацима Привредне коморе Србије, укупно 73 компаније на посао су вратиле 6.988 радника, а чак 31 компанија је запослила нових 144 радника, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Министар је за ТВ Прва казао да, када се упореде бројке када су у питању привредна друштва, у јануару је основано 728, а у марту 946 привредних друштава, док је код предузетника ситуација таква да је основано 1.818 у марту, а у јануару 2.150.

Према његовим речима, у јануару је угашено 574 привредних друштава, а у марту 100 мање - 475.

"Нико то не би очекивао у време кризе", каже Мали и додаје да је по питању предузетника у јануару угасено 2.216, а у марту 2.276, неких 60 више, с тим што, како истиче, након објављивања мера Владе Србије заустављен је тренд предузетника да траже да им се замрзне пословање.

"Нема разлога да зауставите пословање и отпустите раднике, јер са једне стране држава је рекла да не морате да плаћате порезе и доприносе, а са друге стране, ту смо да уплатимо минималну зараду", казао је Мали и додао да им је то и био циљ.

У 2. кварталу очекује се пад, у 3. позитивна нула

Очекује се да ће у другом кварталу бити забележен пад привредне активности, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и навео да се очекује да у трећем, према пројекцијама, будемо на позитивној нули, а у четвртом кварталу вратимо се на позитивну стопу раста.

Мали је за ТВ Прва казао напоменуо да ће повратак на позитиван раст БДП у многоме зависити од ситуације у свету и Европи, јер су нам они највећи спољнотрговински партнери.

Истиче да је веома важно знати када се завршава ванредно стање и борба против корона вируса, јер је то тренутак када се може говорите о покретању привреде.

"Што пре се то деси, то је боље за нас", каже министар и додаје да смо ову кризу доцекали јаки, финансијски стабилни.

"Зато смо и изашли са озбиљним пакетом мера, са чијом имплементацијом крећемо одмах", каже Мали.

Држава преузела велики терет кризе

Држава је преузела велики терет кризе изазване пандемијом корона вируса и у правом тренутку изашла са свеобухватним пакетом мера за опоравак привреде, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали, комји је позвао све привреднике да се од понедељка пријаве како би добили помоћ државе за ублажавање негативних последица тренутне кризе.

Мали је подсетио да пакет мера, за који је држава издвојила 5,1 милијарду евра, подразумева одлагање плаћања пореза на доприносе и зараде, одлагање аконтације пореза на добит, директну новчану помоћ у виду минималца свим предузехима у приватном сектору, велику подршку за ликвидност преко Фонда за развој и исплату помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима.

''Привредници скоро да нису имали никаквих примедби на пакет мера осим да се што пре почне са његовом имплементацијо, а Влада Србије јуче усвојила уредбу, односно правни оквир за примену тих мера'', рекао је Мали.

Позвао је све привреднике, паушалце, микоро, мала и средња предзуећа, као и велике компаније да се пријаве, истичући да је процедура врло једноставна.

Како је рекао, држава је ту да одложи плаћање пореских обавеза и да уплати минималце за све запослене како би се сачувала радна места, а привредници имали могућност да добију јефтине кредите преко Фонда за развој, за шта је издвојено 200 милиона евра.

''Камата је један одсто у динарима, са грејс периодом од 9 до 12 месеци, кредити су на три године, за мала и микро предузећа која су највише погођена, као што су фризери, козметичари, обућари. Имају могућност да узму те кредите и подигну своју ликвидност", рекао је Мали.

Појашњавајући процедуре за пријаву привредника, министар је казао да је једноставна и да предузетници на пореској пријави, коју свако предузеће подноси Пореској управи пре исплата плата, треба да упишу датум 4.1.2021 и тако аутоматски постају део програма мера.

На питање да ли привредници могу да се определе само за једну меру, односно да добију минималаце, а да и даље уплаћују порез на доприносе и зараде, Мали је рекао да попуњавањем пријаве обе мере истовремено примењују.

''Ако предузетник жели да плати порезе може то да уради, а то ће се рачунати као аконтација за плаћање пореза на доприносе и неће имати обавезу да 1. јануару плаћа заостале обавезе, а имаће могуцност да паралелно са тим корите минималац", навео је он.

Додао је да се пакет мера односи на све привреднике и да су и адвокати део ових мера и да је циљ да свако ко је у приватном сектору добије подршку државе.

Мали је указао да светска економије стоји и да се свет први пут у суочава са две кризе истовремено, здравственом у којој се води борба за сваки живот, и кономском у којој се бори за свако радно место.

Како је рекао, милиони људи стају без посла, док с друге стране, економије падају, а процене су, додао је, да ће у Француској, на пример, БДП бити негативан и да ће износити минус 6 одсто, у Аустрији минус 7 одсто, у Немачкој минус 4,2 одсто.

100 евра сваком грађанину покреће производни циклус

Економска мера да се свим пунолетним грађанима Србије да по 100 евра у динарској противвредности има и апсолутно економско оправдање, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали, појашњавајући да ће тај новац доћи у продавнице и на тај начин покренути производни циклус.

Мали је за ТВ Прва казао да је та мера везана за потрошњу и да с једне стране држава хоће да покаже колико је јака и да врати дозу оптимизма сваком грађанину Србије, јер сви су погођени овом кризом.

"Јасна је наша интенција да покажемо јединство и солидарност и да подршку добије сваки грађанин Србије", казао је Мали.

С друге стране, наводи министар, када се погледају економски аспекти те мере, она се потпуно уклапа у цео пакет Владе јер представља подршку становништву.

"Тај новац ће пре или касније да уђе у продавнице, купиће људи неку робу, самим тим ће компаније и предузећа морати да произведу ту робу и на тај начин се враћа тај производни циклус који је неопходан да привреда оживи. Имате апсолутно и економско оправдање за такву меру", истакао је Мали.

Када је у питању исплата тог новца грађанима, Мали каже да ће бити уплаћено одмах по укидању ванредног стања у најкраћем року, односно у року од пар недеља зато што ће бити потребно процедуларно и технички све те ствари завршити. 

"Новца у буџету за то имамо", казао је. 

Одговарајући на примедбе да 100 евра не значи сваком грађанину исто и да је можда тај новац требало боље расподелити, Мали каже да није проблем помоћи више онима којима то треба и у том смислу наводи да је прва антикризна мера била да се помогне пензионерима са једнократном помоћи од 4.000 динара.

"Имамо снаге, новца, желимо да подржимо сваког грађанина Србије", закључио је министар.

У априлу се очекује добар прилив ПДВ-а

Средином априла очекује се добар прилив ПДВ-а с обзиром на потрошњу у малопродајним ланцима, који су и иначе највећи извор ПДВ-а, казао је данас министар финансија Синиша Мали.

Јучерашњи дан је био дан са највећом тражњом за прехрамбеним производима од када је уведено ванредно стање, казао је Мали за ТВ Прва и додао да се верује да је то због празника и овог и следећег викенда.

"Ми смо по питању прихода малопродајних ланаца били добри крајем марта, а овај разговор остављам за 16. април, јер се 15. уплаћује ПДВ. Очекујемо добар прилив ПДВ-а јер највећи извор нашег ПДВ-а и јесу малопродајни ланци", казао је Мали.

Каже и да ће се 15. априла боље сагледати и последице кризе, бар када је у питању прилив у буџет.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести