Мали: Платни разреди су само део шире реформе јавне управе

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали истакао је да је увођење платних разреда само део шире реформе, а да је за јаку и ефикасну јавну управу потребно имати и задовољне запослене.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Сваки грађанин може да види резултате реформе јавне управе. Тренутно се сви млади преко Е-управе пријављују за 100 евра помоћи, а тако се подносе и пореске пријаве, казао је Мали током гостовања у дебати "Реч на реч" на РТС-у.

Према његовим речима, уложено је много у дигитализацију и модернизацију јавне управе, а платни разреди само су део тога.

Модернизовали смо нашу јавну управу, много уложили у дигитализацију, у унапређење његовог рада, и ти резултати се данас виде. Не може се упоредити ово данас са оним што је било пре пар година, а платни разреди су само део те успешно спроведене реформе, нагласио је Мали.

Он је рекао да је за јаку и ефикасну јавну управу потребно имати и задовољне запослене и као пример навео да су плате данас у Србији, у односу на пре 10 година значајно порасле.

Тренутно се спроводи велики пројекат по имену Искра. Правимо базу с тачним бројем људи и њиховим примањима, онда је много лакше да се спроведе реформа, додао је Мали.

Министар је говорио и о субевнцијама за домаћа и страна предузећа, а нагласио је да је Србија успела у тешким околностима да одржи финансијску стабилност и да је лидер у овом делу Европе.

Субвенције су исте и за домаћа и за страна правна лица, за мене су то све домаћа правна лица, рекао је Мали говорећи о субвенцијама за запошљавање које даје држава.

Он је нагласио да је земља одржала финансијску стабилност и да је јавни дуг 51,4 одсто БДП-а и то након 8,7 милијарди евра помоћи које је влада дала да би се умањиле последице ковида.

У овом тренутку смо лидер у овом делу Европе, истакао је министар.

Он се захвалио запосленима у јавној управи и подсетио на повећања плата од 10 одсто најавивши даља повећања примања.

С том политиком ћемо наставити и даље. У срцу те реформе нам је и реформа јавне управе. Не бисмо могли све то да спроведемо да јавни сектор то није подржавао, казао је министар.

Мали је говорио и о јавним предузећима и рекао да је њихова реформа покренута 2014. и да тренутно не постоји ниједно које представља било какав фискални ризик по буџет Републике Србије што је, како је нагласио, потврдио и ММФ.

Године 2015. је 25 јавних предузећа пословало позитивно, а прошле их је 84 своју добит уплатило у буџет, дакле 3 пута више, а укупно смо 16,8 милијарди динара добили од јавних предузећа. Не кажем да је све сјајно, али бројке довољно говоре да нам је и тај део привреде стабилан, навео је Мали.

Како је рекао министар, јавна предузећа сигурно могу боље, али њихов допринос у превазилажењу пандемијске кризе се не сме занемарити.

Он је нагласио и да очекује да у наредном периоду јавна предузећа постану мотори даљег напретка и развоја земље.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести