Мали: Препознати одлични резултати Србије, имамо јаку економију

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да нам поново стижу добре вести, овог пута од Бечког економског института  који је изашао са летњом прогнозом да ће привредни раст у овој години у Србији бити 3,6 одсто и истакао да су препознати одлични резултати које Србија постиже.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је, на инстаграму, нагласио да то говори у прилог да имамо јаку и стабилну економију.

"Њихова прогноза за регион је раст од 2,9 одсто, а уз даље развијање иницијативе Отворени Балкан, раст целог региона биће и већи. Ова иницијатива је за нашу земљу од од огромног значаја, пошто ће нас повезати са другим чланицама у готово јединствену привредну зону", објавио је Мали на инстаграму.

Када су у питању наши макроекономски подаци, Мали истиче да су они упркос светској економској кризи веома добри, што се управо огледа кроз ниво привредног раста, као и стопи незапослености која је на нивоу пре пандемије, јавном дугу који износи 53,2 одсто, што је далеко од нивоа који прописује Мастрихт.

"Србија снажно иде напред и ми чинимо све да грађани без обзира на изазове, последице у виду инфлације и енергетске кризе осећају у што мањој мери", истакао је Мали.

Како је навео, одговорна и посвећена економска политика коју влада води доприноси стабилности јавних финансија, што даје простор да се активно сузбијају негативне последице кризе, у виду ограничавања цена основних животних намирница и озбиљном припремом за предстојећу зиму.

"Не постоји чаробни штапић, како бисмо уклонили све оно што је камен спотицања, нити је Србија усамљено острво, али зато радимо све како бисмо одржали животни стандард грађана и стабилност привреде. Висок раст који ћемо остварити то омогућава, посебно када је реч о двоцифреном повећању плата и пензија", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести