Мали: Пун сам оптимизма, прогнозе упућују на то

ВРАЊЕ: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су предвиђања међународних финансијских институција по питању раста српске привреде много боља него за друге земље.
mali, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

“Пун сам оптизмизма", рекао је Мали и додао да оптимизам гради на стању ствари, али и на прогнозама ММФ и Светске банке.

У прилог томе је навео да је Француска данас објавила да ће пад њиховог БДП-а ове године бити 11 одсто, да Енглеска очекује пад од око 15 одсто, а Хрватска око 10 одсто.

“За Србију кажу биће минус три, а ми кажемо да ћемо бити можда и на нули јер нам је привреда постављена на прави начин”, рекао је Мали новинарима у Врању.

Подсетио је да смо после свега неколико дана од почетка кризе због корона вируса имали предузећа која праве заштитне маске, да је направљен респиратор…

“Када се то десило да је наша економија била толико способна да одговара на кризу на такав нацин и да још држава додатно покаже колико је важан фактор стабилности да, када је криза, можете на њу да се ослоните”, навео је Мали.

Рекао је да то никада раније није био случај и истакао да се зато са пуно отпимизма, у разговору са привредницима, разматра шта и како још треба да се уради да би се остварио раст БДП-а за ову годину.

Истакао је да се Србија на прави начин позиционира као озбиљан партнер и за стране директне инвестиције и подсетио да је у првом кварталу ове године било више од 820 милиона евра директних инвестиција у нашу земљу.

“Бољи смо него прошле године, иако је била криза. Ниједан инвеститор није отказао или одложио свој долазак и отварање фабрике у нашој земљи за ову годину. То нам даје за право да будемо оптимисти да ћемо по питању раста наше привреде, економије, БДП-а бити први или међу топ три земље у Европи у 2020. години”, додао је Мали.

До краја године посебан програм за развој југ

Држава ће до краја године дефинисати посебан програм за развој југа Србије, како би се подстакла производња и јавних и приватних предузећа, рекао је данас у Врању министар финансија Синиша Мали.

Министар је након састанка са привредницима из Врања, Лесковца и Сурдулице рекао да су они задовољни економским мерама државе у сузбијању негативних последица вируса корона на привреду.

"Оно што је за југ Србије важно, у разговору са председником Александром Вучићем, ми ћемо дефинисати до краја године посебан програм за развој југа Србије, да се у овом делу напаве посебни програми превасходно од Фонда за развој како би се подстакла производња и јавних и приватних предузећа, да још више инвестирају у нову опрему, развој нових тржишта и самим тим у нова радна места", рекао је Мали.

Каже да му је веома важна порука коју је данас добио од привредника да су мере биле благовремене и на прави начин дефинисане.

Мали је подсетио да је држава за те мере издвојила 5,1 милијарди евра.

"Послодавци су задовољни тиме што су ослобођени плаћања пореза и доприноса на зараде, држава по први пут уплаћује и минималне зараде за више од миллион радника", навео је Мали.

Најавио је да ће исплата другог минималца бити у четвртак, 4. јуна, док ће последњи минималац бити исплаћен почетком јула.

"На прави начин држава је помогла приватни сектор. Оно што је мени посебно важно у разговорима са привредницима јесте да нико није отпуштао запослене и главна тема на тим разговорима није била око економских проблема него око дуалног образовања", указао је Мали.

Министар је раније данас у Врању обишао фабрику "Ансал Стил", а након састанка са привредницима у фабрици "Симпо", у Сурдулици је обишао фабрику котлова ФОС, док је у ЈП "Власинске хидроелектране" разговарао са директорима јавних и приватних предузећа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести