Мали: С ММФ у октобру о доради швајцарске формуле

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је за Танјуг да ће једна од тема на састанку са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) у октобру бити дорада швајцарског модела раста пензија, а који подразумева да се раст пензија усклади с растом плата и инфлације.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали каже да је швајцарски модел раста пензија најбољи могући модел који штити интересе пензионера.

Ми ћемо у наредних неколико дана имати информацију око планираног повећања пензија за наредну годину, с обзиром да управо завршавамо анализу раста плата и инфлације до септембра, рекао је Мали.

Најављује да ће ти подаци бити јавно објављени, као и да ће до краја следеће недеље Влада Србије изаћи са предлогом о повећању минималне зараде за 2021. годину.

Без обзира на велике проблеме које постоје у функционисању глобалне економије, у Србији ствари иду колико-толико нормално. Дакле, идемо са повећањем и сигурно да ћемо ићи са повећањем минималне зараде и са повећањем пензија за 2021. годину, нагласио је Мали.

На питање да ли ће бити повећања плата у јавном сектору до краја године, Мали каже да је о томе рано говорити док у октобру не стигну подаци о приливу ПДВ-а у буџет.

Бољи су нам приливи у буџет у јуну и јулу него што смо предвидели, а исто важи и за прву половину августа, истакао је Мали и додао да ће у октобру бити спреман и Предлог буџета за 2021. годину и да ће се тада знати колико ће бити повећање плата.

Истиче да држави јесте приоритет задржавање и подизање животног стандарда грађана Србије, што су доказ јаке мере подршке привреди током кризе, али, наглашава, да треба бити одговоран и не допустити да се наружи равнотежа у буџету и макроекономска равнотежа.

Швајцарска формула за раст пензија значи да за 1,7 милиона пензионера у Србији се пензије повећавају по моделу који подразумева усклађивање с 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести