Мали: Србија води добру економску политику

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас у Скупштини Србије током расправе о предлогу ребаланса буџета да Србија води добру економску политику.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

‘‘Захваљујући њој, имамо јак, снажан и стабилан систем, буџет и јавне финансије су сигурне, а имамо још резерви да реагујемо ако се криза настави. Задржавамо економску сигурност и ниво јавног дуга испод 60 процената’‘, рекао је Мали.

Мали је одговарао и на критике опозиције, додајући да када се говори о енергетици, стално се, каже, у расправи губе из вида околности које су утицале на то да ове године десет пута скочи цена струје.

‘‘Говорите о томе да је било проблема у ЕПС-у само због тога што се лоше управљали ЕПС-ом, па ми плаћамо цену струје. Није истина. Цена струје у свету је порасла а сваке године ЕПС увози струју, само што је сада плаћа по десет пута већој цени. То нисте узели у обзирј Још један податак када је реч о ЕПС-у, последња инестиција када је производња струје у питању била је 1991. године. Блок Костолац Б2, пре тога Костолац Б1 изграђен је 1987. године. Од 1991. године, па тек наредне године када се отвори Костолац Б3 прошло је три деценије без иједне инвестиције када је ЕПС у питању. Није то чињеница из претходних десет, већ из претходних 30 година“, указао је Мали.

Нова власт је у међувремену успела да направи гасовод Јужни ток укупне дужине 403 километра, а то је управо оно што је омогућило данас стабилно снабдевање гасом, додао је Мали.

„Радимо на интерконекцији са Бугарском, радићемо и са Румунијом. Да обезбедимо што већу диверзификацију када су гас, нафта и струја у питању. То ради одговорна држава“, рекао је министар.

Неко се, каже министар, дотакао и Београда на води, тврдећи да је уложено две до три милијарде евра.

‘‘Потпуно је бесмислено одговарати на такве лажи. Ми смо прошле године као што знате већ добили уплату дивиденде од тог пројекта у буџет Србије. То је пројекат који је променио Београд, сваки дан тамо ради 2.500 радника. То је пројекат који је од најружнијег дела Београда направио највеће градилиште у овом делу Европе.” рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести