Марић: Корона до сада коштала Хрватску 1,46 милијарди евра

ЗАГРЕБ: Корона криза је коштала Хрватску до сада више од 11 милијарди куна (1,46 милијарди евра), од чега је више од пола отишло на мере подршке за очување радних места, изјавио данас министар финансија Здравко Марић.
hrvatska vlada, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Према његовим речима, није био занемарљив ни читав низ додатних расхода, пре свега у сектору здравства за борбу против пандемије, додајући да је било и непланираних издатака за подршку ликвидности локалних самоуправа, Хрватског завода за здравствено осигурање и осталих ентитета, преноси Seebiz.

Марић је указао и на мањак на приходној страни буџета због пада привредне активности који је, како је рекао, имао неминован ефекат на прикупљање буџетских прихода, првенствено по основу ПДВ-а.

Од почетка године до краја августа, прецизирао је, пад пореских прихода у односу на исти прошлогодишњи период износи око 12 посто, а доприноса између 9,0 и 10 посто.

"Седми и осми месец нису били толико лоши, међутим у протекле две недеље, првенствено у сегменту туризма, видимо пад прилива од ПДВ-а, на бази фискалних рачуна, и сада смо на ниво испод 50 посто. До тада смо били на нивоима између 65 и 70 посто прошлогодишњг износа", истакао је Марић.

Подсетио је и на мере олакшица за пореске обвезнике, мере одгоде односно опроста пореских дуговања за шта је издвојено око 5,3 милијарди куна (702,7 милиона евра).

Влада, каже, очекује да ће половина тог износа бити у отпису, а за сада је отписано између 2,3 и 2,4 милијарде куна (између 305 и 318 милиона евра).

Открио је и да би у идуће две седмице требало да буду усвојене смернице економске и фискалне политике, у оквиру којих ће бити ажурирана и пројекција БДП-а за ову годину. Процена пада ће бити нешто боља од досадашњих предвиђања од 9,4 посто, додао је Марић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести