Масовни протест радника Ербаса у Шпанији због најављених отказа

МАДРИД: Више хиљада радника Ербаса у Шпанији окупило се данас испред фабрике у Гетафеу, у близини Мадрида, машући транспарентима и скандирајући у знак протеста због плана реструктурирања којим се предвиђа гашење неколико стотина радних места, јавља Ројтерс.
erbas
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, File)

Ербас, који је 4,0 посто у власништву шпанске владе, саопштио је да ће отпустити око 900 радника у Шпанији у оквиру плана укидања 15.000 радних места широм света, јер је авио-саобраћај готово замро због пандемије ковид-19 што је драстично оборило тражњу за авионима и системима које компанија производи.

"Протестујемо зато што компанија, користећи ову привремену ситуацију са Ковидом-19, жели да се реши 900 радника", изјавио је за Ројтерс Хозе Луис Коладо, који у Ербасу ради 41 годину.

„Ово је привремена ситуација која ће проћи, и стога не разумемо зашто нас избацују на улицу", додао је он.

Учесници протеста су од фабрике кренули улицама ка два километра удаљеној градској кући Гетафеа, где је градоначелник одржао говор у знак подршке радницима.

Шпански премијер Педро Санчез рекао је почетком овог месеца да влада ради са Ербасом на проналажењу решења да се сачувају радна места у земљи, али за сада нису објављени детаљи о било каквом спасилачком плану.

Француска и Немачка ће претрпети највећа отпуштања запослених у Ербасу, будући да ће компанија угасити у обе земље по око 5.000 радних места.

Ипак, губитак 900 производних радних места у Шпанији представља снажан ударац за економију која је једна од најпогођенијих корона вирусом у Европи, закључује Ројтерс, напомињући да је пре пандемије Ербас планирао да смањи око 700 радних места у тој земљи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести