Међународна агенција Mood‘s потврдила кредитни рејтинг БиХ

САРАЈЕВО: Међународна рејтинг агенција Муди (Mood‘s Investor Service) потврдила је кредитни рејтинг Босне и Херцеговине Б3 са стабилним изгледима, саопштила је Централна банка БиХ.

У образложењу одлуке о потврђивању рејтинга и стабилне прогнозе, аналитичари те агенције наводе као кључне факторе оцењивања да стални структурални изазови и даље утичу на средњорочне изгледе раста у БиХ, ограничавајући економску снагу земље-

Како се наводи, умерени нивои дуга и фискално ограничавање последњих година пружају фискални простор да одговоре на економске шокове попут пандемије корона вируса, као и да слабе институције делом одражавају сложен систем управљања и поделе политичког окружења те и даље ометају ефикасно доношење политика.

Аналитичари агенције Муди очекују да ће на економију ове године знатно утицати пандемија корона вируса због обуздавања њеног ширења, пада трговине и смањења новчаних дознака. Утицај је такође присутан и у области туризма, преноси Кликс.ба

У извештају ове агенције је наведено да се за Босну и Херцеговину ове године предвиђа пад реалног БДП-а за 5,5 посто након забележеног раста у 2019. години од 2,9 посто, као и да ће у 2021. години раст реалног БДП-а бити 3,5 посто.

Муди очекује да ће ове године Босна и Херцеговина забележити фискални дефицит од 4,6 посто БДП-а у односу на 2,2 посто вишка 2019. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести