Мењају се потрошачке навике: Купиш бензин, па подигнеш новац

НОВИ САД: Домаћи потрошачи прате приче о електронском новцу и безготовинским плаћањима, али ипак најчешће плаћају кешом.
kartice, tanjug
Фото: Tanjug

На то су их пре свега натерале околности. Мрежа банака и банкомата је најгушћа у великим градовима, док клијентима банака у варошима и селима остаје често да до прве банке или банкомата морају да путују... Наши људи нису једини који се сусрећу са овим тешкоћама. Зато се широм света потрочачима све чешће нуди услуга Purchae with cash back преведено на наш језик то је куповина са могућношћу подизања готовог новца. За сада су је код нас понудиле компаније “НИС Газпром” и систем Мастеркард.

Приликом куповине при обаваљању трансакције потрошачи могу да подигну готовину до 5.000 динара. То важи за 315 пумпи, а сума новца који се мора потрошити да би се стекло право на ову услугу није лимитирана. Готовина се подиже приликом плаћања, добија се исечак па је ова усуга једнако безбедна на пумпи као и у банци. Банке немају разлога да буду кивне јер им се на овај начин не отима посао. Напротив промет иде, а они немају трошкове за експозитуру, запослене ни обезбеђење…

Када се на новину одлуче једни одмах то ураде и други тако да је извесно да ће бити још оваквих банкомата само је питање где и у ком аранжману. Претварање бензинских станица у банку макар мало свакако иде на руку купцима. Они додатних трошкова ту немају. Поред тога што је практичан овакав начин куповања уз подизање кеша помаже да се у Србији смањи број небанкарских клијената.


У корак са светом и регионом

Подизање готовог новца приликом куповине у свету се одавно користи. Веома је популарно у Великој Британији и Пољској. Поменуту могућност радо користе потрошачи односно клијенти банака у Чешкој и Аустрији.

Србија није једина земља региона где се ова могућност однедавно нуди и уводи. Развој подизања новца при куповини тренутно се промовише у Румунији. 


Резултати истраживања о финансијској инклузији у Европи говоре да 38 одсто становника наше земље нема отворен рачун у банци па самим тим ни приступ званичним банкарским токовима. Истина, подаци Удружења банка Србије показују да је половином ове године у Србији било 7,3 милиона отврених текућих рачуна, али треба узети у обзир да много грађана има рачуне у више банака, док доста њих нема ниједан…  

Када наши људи једном виде предности одређене услуге у финансијском сектору они је врло брзо усвајају… Један од добрих примера су трансакције бесконтактим плаћањем које су расле у Европи по стопи од 97 одсто лане, док је у Србији забележен пораст од 154 одсто. Слично се очекује и са услугом куповине са могућношћу подизања готовог новца. 

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести